fbpx

Cursuri gratuite de specializare in brain-aging pentru medici si asistenti medicali

Please select a featured image for your post

Fundatia Ana Aslan International este beneficiar al proiectului „Instruire in noile tehnologii medicale si perfectionare pentru medicii si asistentii medicali din ambulatorii de specialitate si spitale in brain-aging”, avand ca parteneri Colegiul Medicilor din Romania si Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMMR). Proiectul se deruleaza pe o perioada de trei ani, la nivel national, urmarind dezvoltarea competentelor in domeniul imbatranirii cerebrale in sase specialitati medicale (medicina imagistica, moleculara, neurologie, psihiatrie, geriatrie si medicina de familie).

In cadrul acestui proiect, asistentii si medicii vor fi invatati cum sa previna, sa prevada si sa sustina, atat diagnostic, cat si terapeutic, imbatranirea cerebrala. Proiectul se va derula in 8 centre regionale: Cluj, Iasi, Ramnicu-Valcea, Constanta, Pitesti, Timisoara, Brasov si Bucuresti.

Citeste si:  Reguli de baza privind alimentatia copilului

In total, vor fi pregatiti un numar de 1.220 de medici si 1.600 de asistenti medicali. Structura grupului tinta respecta principiul egalitatii de gen. Astfel, grupul tinta al cursantilor este alcatuit din 59% femei si 41% barbati in randul medicilor, respectiv 68% femei si 32% barbati in randul asistentilor medicali. Ca si structura de varsta, medicii cursanti se incadreaza in categoria 29 – 55 ani, iar asistentii medicali, in categoria 20 – 53 ani. Accesul la cursuri este gratuit datorita cofinantarii oferite de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – „Investeste in oameni”.

Citeste si:  Program de gimnastica pentru neuroni

Necesitatea acestui proiect este demonstrata de un studiu al Fundatiei Ana Aslan, care arata ca 30% din medicii romani ar avea nevoie de supraspecializare in domeniul imbatranirii cerebrale (brain aging). Avand in vedere ca 10% din populatia varstnica din Romania este afectata de boli de memorie si in care, pana in anul 2025, 40% din populatia tarii va fi varstnica, este extrem de importanta pregatirea medicilor si asistentilor in domeniul brain aging.

In urmatorii 5 – 10 ani se va vorbi despre medicina personalizata, despre medicatia personalizata, individualizata. Tocmai de aceea, pregatirea medicilor si asistentilor medicali in domeniul brain-aging este esentiala pentru asigurarea calitatii actului medical. Beneficiarul indirect al medicinei brain-aging este, insa, societatea in ansamblul ei: persoanele active, la toate nivelurile de incadrare, prin dimensiunea profilactica; persoanele retrase din campul muncii, prin dimensiunea curativa.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.