fbpx

Curatenia la copii

Please select a featured image for your post

Curatenia corporala a copilului inceputa inca din primele zile de viata a devenit o adevarata usurare si bucurie pentru parinti prin folosirea unor cosmetice adaptate copiilor. Nu exista nici o scuza pentru ca parintii sa nu isi educe copii sa aiba o igiena personala ca la carte. Nou-nascutul. Pielea catifelata a nou-nascutului este extrem de permisiva, sensibila la radiatiile UV, dar si la celelalti factori de mediu. Adultul trebuie sa acorde o deosebita atentie incheieturilor si pliurilor de pe corpul copilului unde nivelul de umezeala este mai mare. Baia nou-nascutului va fi facuta in apa calda (36-38 de grade)si se va folosi un sapun fin, emolient si cu un Ph neutru. Dupa baie, este indicat un scurt masaj cu ulei pentru a mentine hidratarea si hranirea pielii. Se evita folosirea pudrei de talc. Se va folosi o crema grasa speciala pentru bebelusi in zonele cu pliuri (gat, picioare, maini).Aceeasi crema grasa pe baza de oxid de zinc, talc si caolin va fi folosita in regiunea genitala, prevenind aparitia dermatitei de scutec. Nou-nascutul nu va fi parfumat. Se evita produsele pe baza de cortizon sau unguentele cu antibiotic.
Intre 1-7 ani. Baia copilului poate sa contina un spumant special pentru copii. De asemenea, atat sapunul cat si samponul trebuie sa fie speciale pentru copii. Sapunul trebuie sa fie unul emolient si foarte fin. Samponul va fi „fara lacrimi” pentru a impiedica iritarea ochiilor. Copilul este lasat sa se joace in cada pentru ca acest lucru ii face placere, insa timpul petrecut in apa trebuie sa fie limitat deoarece unele substante din compozitia spumantului de baie sau a samponului pot provoca iritatii la nivelul mucoasei genitale. La aceasta varsta, placerea cea mai mare a copilului este sa se murdareasca, de aceea baia zilnica il va ajuta sa isi regaseasca starea de bine data de curatenie.
Citeste si:  Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale femeilor si barbatilor
Tot in aceasta perioada, parintele trebuie sa il invete pe copil unele deprinderi pentru curatenia sa zilnica – spalatul pe maini inainte de fiecare masa si spalatul pe dinti, de doua ori pe zi. Pielea copilului trebuie protejata pe parcursul zilelor calduroase de vara cu o crema antisolara cu un factor de protectie mare.
Citeste si:  Psihanaliza legaturii: gelozia si excluderea in cuplu si familie
Intre 7- 14 ani. De la aceasta varsta, copilul poate incepe sa foloseasca un sapun obisnuit, acelasi sapun pe care il folosesc si parintii sai. Samponul va fi tot pentru copii deoarece actiunea lui este mai putin iritanta. Inca inainte de pubertate, in jurul varstei de 7-8 ani pot aparea primele semne ale sindromului seboreic caracterizat prin mici ridicaturi la nivelul pielii, putin aspre. Se va consulta un specialist pentru a vedea daca se poate preveni aparitia acneei intr-o urmatoare etapa de dezvoltare a copilului. In cazul in care copilul are ca partener de joaca un caine sau o pisica igiena lui personala trebuie sa fie mult mai stricta. Folosirea unui sapun antibacterian pentru spalarea mainilor devine o necesitate.
Citeste si:  Leacuri pentru un somn cu vise si fara sforaituri
In adolescenta. Principala problema de ordin dermatologic a acestei varste o reprezinta aparitia cosurilor. Medicul dermatolog poate prescrie chiar si un tratament pentru a avea control asupra eruptiei. Adolescentul trebuie sa stie ca stoarcerea acesteia este nerecomandata, putand conduce la suprainfectare. Hipersudoratia este o alta caracteristica a acestei varste. Adolescentul trebuie invatat sa foloseasca zilnic un deodorant aplicat doar pe o piele curata. Deodorantul nu se va folosi in loc de apa si sapun.
Haine pentru copii

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.