fbpx

Cum tinem sub control alergiile de sezon?

Rinita alergica sezoniera sau febra fanului este o reactie alergica la diferite tipuri de polen si spori, care se manifesta cu precadere in anumite luni din an si produce simptome suparatoare. Totusi, intelegand mecanismul alergic si simptomele, cunoscand diferite tipuri de polen care pot cauza probleme si luand masuri pentru a reduce expunerea, rinita alergica sezoniera poate fi tinuta sub control.

Sa intelegem mecanismul alergic si simptomele…

Reactia alergica se produce atunci cand alergenul patrunde in organism, iar sistemul imunitar reactioneaza, producand anticorpi cunoscuti drept celule Imunoglobulina E (IgE) care ataca polenul pentru a-l indeparta din organism. Aceasta reactie provoaca eliberarea unei substante chimice denumite histamina, care este responsabila de simptomele alergice.

Cele mai frecvente simptome ale rinitei alergice sezoniere sau febrei fanului includ congestie nazala, stranut, mancarime, roseata la nivelul pielii, secretia de mucus, mancarimi ale ochilor, lacrimare excesiva, gat iritat. De asemenea, febra fanului poate agrava simptomele astmului bronsic, declansand atacuri de wheezing.

Sa cunoastem tipurile de polen care pot cauza probleme…

Citeste si:  Ce stim despre analgezice

Polenurile sunt unele dintre cele mai alergenice substante si principala cauza a alergiilor respiratorii sezoniere. Polenurile au forme si dimensiuni diferite, in functie de specia plantelor, iar potentialul alergic variaza in functie de catitatea de proteine si glicoproteine continuta de polen. Cele mai periculoase tipuri de polen sunt cele transportate de vant, nu cele transportate de insecte.

Polenurile se incadreaza in trei familii, in functie de plantele de la care provin: polen al plantelor graminee, al arborilor si al plantelor erbacee. Dintre acestea, plantele asociate cel mai frecvent cu simptomele rinitei alergice sezoniere sunt:

Plante graminee: pirul, zizania (raigras englezesc), paius (iarba-campului), stuful, firuta (floarea-fanului), coada-vulpii, secara, graul, porumbul, orz;
Arbori: mesteacanul, artarul, aninul, alunul, fagul, ulmul, salcia, plopul, frasinul, teiul;
Plante erbacee: splinuta, urzica, patlagina, cretisoara, artemisia, pelin, rapita.

Rinitele alergice sezoniere debuteaza de obicei in luna aprilie si dureaza pana la finele lunii august. Lunile de varf ale rinitei alergice sezoniere sunt iunie si iulie, nivelurile de polen fiind atunci cele mai ridicate.

Citeste si:  20 de ani de diabetologie moderna la Cluj-Napoca

De asemenea, perioada in care simptomele se manifesta mai sever poate constitui un prim indicator al tipului de polen la care suntem alergici. Astfel:

                

Sa prevenim alergiile de sezon….

Pe cat posibil, in primele ore ale diminetii – cand nivelul de polen este cel mai ridicat, nu iesiti afara. Plantele produc cele mai mari cantitati de polen intre 5 – 10 a.m. si inainte de amurg. Mentineti un jurnal al simptomelor (intre ce intervale orare se manifesta cel mai intens) si reduceti timpul petrecut afara in intervalele „periculoase”.
Atunci cand conduceti, tineti geamurile automobilului inchise.
Evitati pe cat posibil sa va plimbati pe pajisti, fanete, livezi – in special in lunile „cu probleme”. De obicei, zonele litorale sunt cele in care polenul se intalneste in cantitati foarte reduse.
Cand sunteti afara, purtati intotdeauna ochelari de soare pentru a evita ca polenul sa va patrunda in ochi.
Imediat ce va intoarceti de afara, spalati-va hainele si parul – pentru a indeparta polenul care se poate prinde in acestea. Nu uscati hainele pe balcoane sau in curti, deoarece exista riscul ca acestea sa colecteze polen.
Nu plantati copaci sau arbusti prea aproape de locuinta si eliminati pe cat posibil orice planta cataratoare sau buruiana care pot creste in balcoane sau in apropierea casei.
Ventilatoarele pot agrava simptomele rinitei alergice sezoniere, aducand aerul de afara (plin de polen) in locuinta. Folositi un purificator de aer, care se preconizeaza a indeparta 99,97% dintre particulele nocive – inclusiv polen – din aerul pe care il respirati.
Mentineti o dieta sanatoasa, bogata in vitamina C si vitamina E – doi nutrienti esentiali pentru intarirea sistemului imunitar, astfel incat acesta sa fie suficient de puternic pentru a lupta cu simptomele febrei fanului.
Evitati alimentele care faciliteaza formarea de mucus, precum produsele lactate, produsele de panificatie si alimentele procesate, in general.

Citeste si:  Aspirina protejeaza inima barbatului si creierul femeii
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.