Sa te urci intr-un autobuz in miezul unei zile de vara este deja subiect de bancuri. Nu stii ce sa faci mai intai, sa te tii de bara sau sa te tii de nas. Tocmai de aceea, va spunem cateva sfaturi pe care e bine sa le afle toti cei care au o problema cu transpiratia excesiva si mirosul neplacut al acesteia.
Inainte de toate trebuie sa avem grija de igiena zilnica. Adica dus. Cu sapun sau gel.
Mai apoi, trebuie sa ne alegem hainele cu mai multa grija si uneori sa dam mai mult decat ne-am planificat pe o bluza sau pe o rochie, dar sa stim ca este din materiale natural precum bumbacul, inul, matasea. Renuntati total la materialele sintetice. Accentueaza mirosul neplacut al transpiratiei. Despre epilarea in zona axilara nici nu mai vorbim, este, cum s-ar spune, un ‘must-have’.
Beti apa multa. Nu, nu va duce la o transpiratie amplificata ci va ajuta organismul sa proceseze toxinele mult mai bine. O cauza a transpiratiei excesive si urat mirositoare este proasta activitate a rinichilor, a ficatului sau a sistemului digestiv. Acestea, nefunctionand in parametri, ajung sa elimine toxinele prin piele. Ajungand aici, va spun si sa mancati multe verzituri (broccoli, varza, patrunjel – clorofila fiind un bun regulator al functiilor ficatului si detoxifica organismul) care ajuta la o buna digestie si beti sucuri naturale de mere (se gasesc si in magazine dar puteti sa vi le faceti si voi la robotul de bucatarie) si sa consumati fructe (prunele sunt minunate pentru acest scop) si legume proaspete.
Ce trebuie evitat? Trebuie evitat alcoolul, tutunul, carnea rosie, micii sau prajelile si, de asemenea, evitati si mancarurile condimentate si cele foarte aromate.
Un ‘leac babesc’ extraordinar de bun este sa va ‘tamponati’ sau sa spalati zonele cu probleme (axila, picioare) cu bicarbonat de sodiu. Functioneaza foarte bine pentru ca elimina mirosul neplacut fara a produce iritatii locale.
Atentie foarte mare la ce deodorant folositi. Nu prea sunt recomandate cele care promit ‘o piele fara miros timp de 2 decenii’, pentru ca ele va inhiba glandele sudoripare, mentinand toxinele in corp. De asemenea, aveti grija la ce scrie pe ambalaj. Chiar daca produsele naturale sunt mai scumpe, incercati sa folositi deodorant fara parabeni si prea multe chimicale. Ganditi-va la sanatate, la faptul ca la axila sunt niste ganglioni extrem de importanti si sensibili si e bine sa-i aveti sanatosi. Folosind produse cosmetice care blocheaza functionarea glandelor sudoripare, riscati sa-i imbolnaviti. Imaginati-va ca blocati ‘iesirea’ toxinelor din organism si le tineti acolo cateva ore bune. E ca si cand cineva v-ar da aer doar noaptea, ziua v-ar pune o pelicula peste nas pe care nu puteti sa o gauriti. Nu prea puteti sa rezistati mult timp…
Exista si produse pe baza de plante. Daca mergeti in farmaciile naturiste, veti vedea ca exista multe ‘lotiuni’ (pe baza de menta spre exemplu) care, folosite des, elimina mirosul neplacut al transpiratiei. Insa, pana sa ajungeti aici, aveti grija la ce consumati, la ce folositi si veti vedea, transpiratia excesiva dispare si, odata cu ea, si mirosul de ‘ceapa calita’ din autobuz.
O vizita la medic dermatolog este necesara, daca transpiratia este in exces.