
In lunile de iarna, vremea poate deveni un factor demotivator: uneori soarele abia lumineaza printre nori, alteori este atat de frig incat ni se recomanda sa stam pe cat posibil in casa. In astfel de zile intunecoase si reci, ne poate fi foarte greu sa gasim motivatia de a ne indeplini sarcinile de la birou si de acasa, de a face sport sau de a manca sanatos. Iata cum putem rezista tentatiei de a intra „hibernare”!
Planuiti activitati in aer liber, care sa va puna sangele in miscare. Schiul este o activitate apreciata atat de incepatori, cat si de avansati, aducand beneficiul ca solicita anumiti muschi pe care de obicei nu ii punem la treaba. Daca nu va atrage schiul, mergeti pe jos cat mai mult posibil sau alergeti impreuna cu prietenii. Nu uitati sa va imbracati corespunzator!
Limitati timpul petrecut in fata televizorului. Cand afara este foarte frig, cu siguranta pare foarte confortabil sa ne ghemuim pe canapea in fata televizorului, cu tot felul de gustari in preajma noastra. Desi ni se poate parea relaxant, nu facem decat sa ne scadem nivelul de energie si sa riscam sa luam in greutate.
Atunci cand desfasuram activitati casnice, nu trebuie sa le privim doar ca pe niste sarcini care „trebuie” facute. Porniti radioul sau ascultati muzica preferata si va veti simti mult mai motivati sa terminati treaba.
Nu cadeti in capcana alimentelor care „ne fac sa ne simtim bine”. In aceasta categorie, intra alimentele cu un continut ridicat de carbohidrati si zaharuri: starea de „bine” va fi curand inlocuita un un sentiment de vinovatie atunci cand ne vom da seama ca am contribuit la o luare in greutate nedorita. Serviti fulgi de ovaz la micul-dejun si insotiti fiecare masa cu o cana de ceai cald.
Plantele care va pot oferi alinare in starile letargice sunt sunatoarea, damiana, lavanda, maghiranul, teiul, passiflora.
Poate nu va vine sa credeti, insa lumina influenteaza dramatic starea de spirit, lipsa luminii naturale fiind asociata cu tulburarile afective sezoniere (printre simptomelor acestora se numara stari de letargie, somnolenta, mancat compulsiv, depresie). Imediat ce va treziti, trageti draperiile si permiteti luminii naturale sa patrunda in camera; de asemenea, nu ratati nicio oportunitate de a iesi din casa, in special daca soarelele reuseste sa razbata printre nori.
Si fototerapia (terapia cu lumina) va poate fi de ajutor pentru a combate starea de letargie. Fototerapia presupune sa tineti langa dvs., cand lucrati sau va relaxati, o lampa care utilizeaza intregul spectru de lumina, fiind menita sa imite lumina naturala. Lumina lampii declanseaza o reactie chimica in creier, reducand productia de melatonina – substanta pe care creierul nostru o produce atunci cand dormim sau cand ne aflam intr-un spatiu intunecos. Atunci cand nivelul de melatonina depaseste valoarea normala, starea noastra de spirit are de suferit.
Daca vreti sa duceti la bun sfarsit anumite sarcini, dar nu va simtiti in cea mai buna stare de spirit, rugati un membru al familiei sau un prieten sa va insoteasca. Cu siguranta, este mai placut sa mergeti la cumparaturi sau sa faceti miscare alaturi de cineva drag. Aveti insa grija sa nu alegeti o persoana despre care stiti ca va poate convinge sa renuntati la ceea ce aveti de facut.