fbpx

Cum sa previi imbolnavirea cu hepatita E, noul virus ajuns in Romania

Da! Din pacate, s-a depistat o noua forma de hepatita – hepatita E. Ceea ce este mai ingrijorator, este faptul ca, in 2009, 12% dintre persoanele pe care s-au facut teste in tara noastra, erau infestate cu noul virus de tip RNA, asta insemnand mai exact un numar de peste 3.000.

Simptome

Daca ai stari de oboseala, de epuizare, de greata, diaree, urinezi inchis la culoare, pseudo-gripa, icter este indicat sa mergi la un consult, pentru ca acestea sunt, in mare, simptomele hepatitei E. Ca si in cazul hepatitei A, cea de tip E se transmite prin contactul indirect cu materiile fecale contaminate. Acest nou fel de virus hepatic ajunge prin intermediul mainilor gresit curatite, in apa si in alimente. Se transmite, asadar, prin maini murdare dupa utilizarea toaletei, ingerarea alimentelor contaminate sau a apei de puritate indoielnica, vesela folosita de o o persoana infectata, saliva etc.

Citeste si:  Candidoza (Candida Albicans)

Nu exista vaccin impotriva hepatitei E!

Poate cea mai ingrijoratoare veste este ca nu s-a descoperit inca un vaccin impotriva acestui nou virus. Odata luata, hepatita E va fi tratata cu odihna la pat si consum de lichide in cantitati cat mai mari. Bineinteles ca este interzis consumul de alcool si de grasimi de origine animala. De asemenea, simptomele precum greata sau diareea se pot trata, insa doar prin prescriptia unei retete de catre un medic de specialitate, deoarece anumite pastile pot avea in compozitie ingrediente contraindicate. Din cauza ca virusul distruge numeroase celule ale ficatului, se poate declansa insuficienta hepatica. Aceste situatii sunt insa, rar intalnite.

Cum poti preveni infestarea cu virusul de tip RNA?

Exista cateva reguli de baza ce trebuie respectate cu strictete:

Citeste si:  "Planul National de Boli Rare": parteneriat intre Ministerul Sanatatii Publice si ANBRaRo

1. Spala-te cat mai des pe maini;
2. Fierbe foarte bine legumele si carnea pentru a te asigura ca nu mai reprezinta niciun pericol, chiar daca au intrat in contact printr-un mod sau altul, cu materiale fecale infestate;
3. Incearca sa eviti aglomeratia;
4. Daca folosesti mijlocul de transport in comun, ar fi indicat sa ai la indemana servetele umede pe baza de alcool;
5. Da o mai mare importanta igienei personale.

Perioada de incubatie

Persoanele tinere, cu varste intre 15 si 30 de ani, sunt in special predispuse la imbolnavirea cu hepatita E. Perioada de incubatie este, de aproximativ o luna, si este cunoscut faptul ca virusul poate fi depistat cu o saptamana inaintea aparitiei afectiunilor clinice, dupa care persista inca doua saptamani. In aceasta perioada, boala este foarte contagioasa. RNA-ul provine din Asia Centrala si Sudica, insa numarul persoanelor infestate sunt in numar mare si in Africa de Nord si cea de Est, sau in America Centrala. Cea mai mare epidemie de hepatita E a avut loc în China de Sud. In doar o luna si jumatate (in anul 1986) s-au înregistrat 120.000 cazuri care sufereau de această maladie.

Citeste si:  Tratarea timiditatii

Focare hidrice de hepatita E, care au inregistrat mii de cazuri de contaminari, s-au inregistrat si in Tadjikistan, Uzbekistan, Kargazstan, Turkmenistan, Etiopia, Somalia si in tarile tropicale si subtropicale, unde virusul este intalnit in permanenta.

In Europa, hepatita E este intalnita izolat, fiind mai cu seama, transportata de persoanele care s-au aflat in tarile endemice. Pe continentul nostru, morbiditatea sporadică de hepatita E reprezinta un procent de1 -2, fiind mai avansata in Italia – 3,9 si in Spania – 6,8.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.