fbpx

Cum sa nu ajungem la spital de sarbatori

Please select a featured image for your post

Ne-am obisnuit deja de cativa ani incoace sa vedem la stiri nenumarate cazuri de nefericiti care ajung sa isi petreaca o parte a sarbratorilor la spital. Si asta nu pentru ca ar avea cine stie ce probleme de sanatate, ci mai degraba pentru ca isi cauzeaza, involuntar, neplaceri. De cele mai multe ori, problemele ce apar de sarbatori se datoreaza abuzurilor culinare si evident, bahice. Ce putem face insa pentru a evita vizitele nedorite la spital de sarbatori, in acelasi timp insa bucurandu-ne de toate bunatiatile de pe masa de Craciun? Scepticii ar spune ca solutia e aceea de a nu manca decat alimente slabe in grasimi, fara prea multe combinatii grastronimice ,si eventual, fara prea mult alcool. Ce ne facem insa cu cei care intradevar vor sa se bucure de deliciile culinare traditionale, de departe printre cele mai gustate in sezonul de iarna. Sa o luam asadar pe rand.
Citeste si:  SFATUL PSIHOLOGULUI: Cum se trateaza bulimia
1. Fripturile din carne, de porc, de vita sau chiar pasare trebuie gatite, pe cat posibil la gratar si servite cu garnituri de legume. Evitam astfel suprasolicitarea stomacului si mai ales combinatiile ce ne-ar pune prea mult fierea la treaba. Evitati cat mai mult fripturile in ulei, sau chiar pe cele in sucul propriu, caci canitatea de grasimi e prima care ne face sa ne dorim o vizita la spital. 2. Salatele sunt si ele de evitat in cantitati mari. Salata de boeuf, specifica sarbatorilor e nu e una tocmai recomandata de medici gastroenterologi. Si asta nu pentru caacestia din urma nu ar avea preferinte gastronomice, ci pentru ca acest tip de salata este cel care combina cele mai multe ingradiente si mai ales maioneza. Desigur, daca totusi serviti salata, incercati sa folositi o maioneza vegetala, cat mai slaba in grasimi, si totul va fi ok. 3. Sarmalele sunt mai inamice ale ficatului. Combinatia de varza cu orez si carne s-ar putea sa nu va faca sa va simtiti tocmai bine. De aceea e bine sa le serviti in combinatie cu un pahar de tarie, sau, daca doriti sa evitati alcoolul, cu un adjuvant al fermentatiei intestinale.
Citeste si:  Fizioterapia si ultrasunetul: indicatii si contraindicatii
4. Carnatii, toba, caltabosul – cauzele cele mai frecvente ale vizitei la spital de sarbatori. E deja binecunoscut faptul ca orice aliment preparat acasa din carne de porc trebuie in prealabil verificat de catre medicul veterinar. Chiar si asa insa, multi dintre noi uitam sa facem o selectie riguroasa a carnii de proc pe care putem sa o mancam si cea pe care nu. Respectiv, multi prefera sa umple carnatii de casa cu ramasite de grasime, sorici, jumari si alti inamici ai sanatatii, in vreme ce ei ar trebui sa contina doar bucati de carne si mirodenii. Indiferent de compozitia mancarii insa, sfatul medicului e acela de nu manca mai mult de 200- 300 de grame de astfel de alimentente pe baza de porc pe zi.
Citeste si:  Cum slabesti dupa sarbatori?
5. In fine, alcoolul, e desigur de evitat, in cantitati mari. Nimeni nu va interzice un pahar de vin rosu la o friptura la gratar, la fel cum nu va refuza un lichior pentru desert. Solutia e insa de departe aceea de a masura cu atentie numarul degrade pe care fiecare bautura alcoolica il are. De departe insa cel mai frecvent sfat dat de specialisti e acela de a evita cantitatile mari de mancare. Mai ales pentru cei mai evlaviosi care au tinut cu strictete postul Craciunului, masa de sarbatori s-ar putea sa fie adesea prea imbelusgata iar trecerea de la un tip de alimentatie la altul, mult prea brusca. Atentie asadar la tot ceea ce mancati de Craciun. Mosul nu se ascunde niciodata in halat alb la urgente.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.