fbpx

Cum sa eviti tulburarile endocrine la cei mici

Tulburarile endocrine sunt din ce in ce mai frecvente la cei mici si este esential sa fie depistate din timp, pentru a avita complicatiile nedorite. Disfunctiile glandelor endocrine este una dintre principalele boli ale secolului nostru si fac victime atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor nostri, inca de la primele trei luni de viata putandu-se dezvolta treptat. Deficitul de iod, tulburarile de sexualitate (cauzate de deficitul de hormoni hipofizari de crestere) si deficientele congenitale sunt principalele afectiuni endocrine care sunt depistate in randul copiilor.

Cum recunosti simptomele?

Hipotiroidismul

Aceasta boala conduce la cretinism si la deficiente mentale, daca nu este tratata la timp. Nu trebuie sa ignori simptomele sau sa amani analizele, pentru ca avansarea acestei afectiuni presupune depresii grave, coma sau chiar stop cardiac. Screeningul implantat la nivel national este insa din pacate practicat la noi in tara, doar in Bucuresti si in cateva judete din tara. Acesta consta in dozarea eficienta a TSH-ului, un hormon de stimulare tiroidiana si consta intr-o intepatura in calcai. De cele mai multe ori, glanda pituara produce o cantitate marita de TSH, pentru a determina tiroida sa produca mai multi hormoni tiroidieni. Nivelul crescut de THC va imbolnavi, in consecinta, glanda tiroida.

Renumita gusa este principalul semn care iti indica faptul ca exista o problema, care nu mai suporta amanare. Sunt cateva simptome care trebuie luate in seama si anume: limba incarcata, respiratia grea, pielea uscata si aspra, tonusul muscular slabit, semne de constipatie, somnolenta excesiva, deficitul ponderal cauzat de apetitul redus de mancare, racirea tegumentelor, ingalbenirea pielii si a ochilor in special.

Hipotiroidia congenitala se trateaza usor si eficace atata timp, cat este depistata la vreme, tocmai de aceea vigilenta este esentiala in aceste cazuri. Din pacate, ea poate reveni la orice varsta. Daca ai acasa un prescolar sau un adolescent, este bine sa observi si sa iti pui semne de intrebare daca apare o intarziere a aparitiei dintilor permanenti sau o stagnare nejustificata in crestere. Apatia sau starea de oboseala sunt alte simptome specifice hipotiroidiei.

Citeste si:  Eliminati stresul

Hipertiroidia

Daca observi ca bebelusul tau este agitat, transpira des, are diaree si un apetit crescut de mancare, atunci nu ezita sa mergi la primul cabinet medical, pentru analize. Vestea buna este ca cei mici dezvolta mai rar o astfel de afectiune, in majoritatea cazurilor tulburarea reglandu-se de la sine in primul an de la nastere. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fie asistati si supravegheati indeaproape de un medic specialist, pentru ca se poate intampla ca simptomele sa se manifeste si dupa aceasta perioada. In acest caz, se impune spitalizarea copilului si tocmai de aceea este esential sa fie depistata din timp.

Un copil creste in primul an de viata cu aproximativ 25 de cm, cu 11 cm in cel de-al doilea an de viata si cu circa 8, 9 cm in cel de-al treilea. Apoi, pana la varsta pubertatii, nivelul cresterii in inaltime va fi mai lent, un copil inaltandu-se cu 5, 6 cm. De obicei la varsta de 17 ani, ar trebui ca adolescentul sa fi atins deja inaltimea care va ramane pe perioada in care este adult. Problemele de sexualizare sunt foarte grave si se pot observa in cazul fetelor, atunci cand in perioada puberatatii procesul de crestere stagneaza brusc. Fetele sexualizate precoce vor fi scunde si vor avea o masa osoasa fragila. Acesta este unul dintre semne ca glanda tiroida are o problema.

Citeste si:  Fitness pentru bebelusi

Asadar, afectiunile glandei tiroide sunt grave si pot avea consecinte dintre cele mai neplacute. Tcmai de aceea este foarte important sa depistezi simptomele si sa tratezi boala la timp, in mod contrar copilul tau va avea de suferit toata viata de pe urma acestor tulburari nevindecate in timp corespunzator. Majoritatea cazurilor de oboseala acuta si de epuizare intalnite in randul adultilor sunt determinate de afectiuni ale glandei tiroide.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.