fbpx

Cum sa evitam cele mai frecvente greseli in periajul dentar?

Periajul dentar, deoarece il practicam in fiecare zi, ca parte a igienei personale, tinde sa devina un gest reflex, ceea ce inseamna ca atunci cand il efectuam atentia noastra poate sa se concentreze pe orice altceva. Desi, putem gasi binevenit acest prilej de a ne organiza ziua sau a ne pune ordine in ganduri, exista riscul sa dezvoltam obiceiuri gresite pe care apoi sa le perpetuam inconstient si astfel, sa facem danturii mai mult rau decat bine.

Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le putem face cand ne spalam pe dinti si cum le putem evita?

Folosim periuta de dinti necorespunzatoare! Atunci cand alegem periuta de dinti, marimea… conteaza. Daca periuta de dinti este prea mare si provoaca disconfort in timpul periajului, cu siguranta nu va veti spala corect dintii. Atunci cand alegeti periuta de dinti, fie manuala, fie electrica, trebuie sa o simtiti in mana si sa o puteti folosi cu aceeasi usurinta cu care manuiti o furculita.
Mai mult decat atat, atunci cand cumparati o periuta de dinti, alegeti una cu peri suficient de solizi pentru a indeparta placa bacteriana, dar nu foarte rigizi astfel incat sa provoace leziuni ale dintilor si gingiilor. In general, specialistii stomatologi nu recomanda periutele cu peri naturali si nici cele cu tot soiul de inclinatii ale perilor – tehnica de periaj este cea care face diferenta, nu maniera in care sunt dispusi perii.
Periajul dureaza prea putin sau se efectueaza prea rar! Periajul delicat al dintilor este recomandat de doua-trei ori pe zi, fiecare „sesiune” avand o durata optima de minim doua minute. Daca periajul dentar dureaza mai putin de doua minute exista riscul ca anumite zone sa nu fie deloc curatate sau curatate superficial, bacteriile nefiind indepartate. Pentru a evita aceasta, specialistii recomanda sa ne imaginam gura ca fiind un cerc pe care il divizam in patru. Apoi, vom petrece cate 30 de secunde curatand fiecare cadran.
Periajul este prea agresiv! Miscarile rapide si presiunea excesiva pusa pe dantura, nu inseamna un periaj mai eficient. Dimpotriva, daca periajul dentar este prea agresiv, vom ajunge sa ne punem in pericol atat dintii, cat si gingiile. Acestea pot suferi leziuni si inflamatii, iar smaltul dintilor se poate deteriora.
Periajul nu este efectuat corect! Chiar daca ne spalam pe dinti de doua-trei ori pe zi, nu este suficient pentru a avea o dantura sanatoasa… Tehnica de periaj este cea care face diferenta. Miscarile orizontale de-a lungul radacinii dintilor pot provoca leziuni, de aceea specialistii recomanda ca perii periutei de dinti sa formeze cu dintele un unghi de 45 de grade, iar miscarile sa fie delicate, de sus in jos. Periajul trebuie sa includa suprafata interioara si cea exterioara a dintilor, suprafata de masticare si limba. Stiati ca suprafata interioara a dintilor este cea careia ii acordam, de obicei, cea mai putina atentie?
Periajul incepe intotdeauna din acelasi loc! Multi dintre noi suntem obisnuiti sa incepem periajul dentar cu aceeasi zona a dintilor – cu precadere cei din fata. Procedand astfel, exista riscul ca anumite zone sa fie mereu lasate la urma si astfel curatate superficial. Specialistii recomanda ca de fiecare data cand ne spalam pe dinti sa incepem cu un alt cadran.
Nu clatim periuta de dinti dupa folosire! O periuta de dinti necuratata dupa fiecare folosire este un loc ideal pentru ca bacteriile sa prolifereze, astfel incat, la urmatoarea utilizare riscam sa introducem in gura bacterii , in loc sa le eliminam. Clatiti bine periuta de dinti, insistand asupra portiunilor in care pot ramane prinse resturile de pasta de dinti.
La fel de important este sa permitem periutei de dinti sa se usuce, intre folosiri. Daca perii sunt in permanenta umezi, bacteriile prolifereaza mai usor. Se recomanda sa scuturam bine periuta de dinti, pentru a elimina apa, apoi sa acoperim perii cu un capacel de protectie din plastic, care permite patrunderea aerului.
Inlocuim periuta de dinti prea rar! Specialistii in igiena orala recomanda ca periuta de dinti sa fie inlocuita la fiecare trei-patru luni, sau chiar mai devreme daca perii prezinta semne de deteriorare. Inspectati periuta inainte de fiecare folosire, cautand semne ale scaderii flexibilitatii perilor ori de departare a acestora unii fata de ceilalti. Daca periuta de dinti este dotata cu un cod de culoare care indica niveul de uzura, nu ignorati semnalul transmis de acesta si inlocuiti periuta de dinti.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.