fbpx

Cum prevenim sindromul privitului la calculator: patru trucuri la indemana

Daca zilnic utilizati calculatorul mai mult de patru ore, atunci este foarte probabil sa suferiti de ceea ce specialistii numesc sindromul privitului la calculator (sau CVS – Computer Vision Syndrome). Cele mai comune simptome sunt senzatia de uscare si iritare a ochilor, tensiune oculara, oboseala si migrene. Dr. Jennifer Ashton al CBS News Medical ofera cateva indicatii de baza pentru a preveni instalarea sindromului.

Sindromul este asociat cu simptome produse atat de utilizarea intensiva a calculatorului, cat si a altor dispozitive electronice, precum telefoanele „smart”. Daca nu puteti renunta la aceste tehnologii – si cine ar putea atata vreme cat constituie mare parte din munca de birou! – iata patru sfaturi practice de care sa tineti seama pentru va proteja ochii.

Citeste si:  Exercitiile fizice moderat ajuta la scaderea colesterolul la femei

Clipiti des. Atunci cand priviti la calculator, obisnuiti sa clipiti de doua – trei ori mai putin decat o faceti in mod normal. Acest obicei cauzeaza senzatia de uscaciune a ochilor. Incercati sa clipiti mai des, pana se produce lacrimatia – lacrimile au efecte miraculoase pentru curatarea ochilor.
Regula 20/20/6: Atunci cand petreceti perioade lungi de timp in fata calculatorului sau altul aparat digital, tineti minte ca la fiecare 20 de minute sa va indepartati privirea de la aparat timp de 20 de secunde, privind intr-un punct aflat la 6 metri distanta de dumneavoastra. Astfel veti permite ochilor sa se odihneasca.
Lumina propice. Pentru a diminua tensiunea oculara, setati plafoniera la minim si pozitionati lampa de birou astfel incat sa lumineze biroul si nu pe dumneavoastra. Amplasati ecranul computerului de asa maniera incat sa reduceti reflexia altor surse de lumina.
Tineti distanta. Ecranul computerului trebuie amplasat cu 15 – 20 grade mai jos decat nivelul privirii (circa 10 – 12 centimetri de la centrul ecranului) si la o departare de 50 – 70 centimetri de ochi.

Citeste si:  Furia poate fi periculoasa pentru sanatate, avertizeaza medicii

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.