fbpx

Cum ne protejam de riscurile sarcinii? (partea a II-a)

Please select a featured image for your post

Asa cum am vazut in prima parte a acestui articol, gesturile banale, care inainte de a ramane insarcinata erau la ordinea zilei, nu mai sunt chiar atat de in regula de facut acum. Desi pentru unii ar putea parea frustrant, sarcina inseamna 9 luni dedicate bebelusului si orice mamica va intelege cat de important este sa aiba in primul rand grija de ea, pentru ca astfel are grija si de viata care creste in pantecul ei. Repet insa, nu este nevoie ca viitoarele mamici sa devina paranoice, ci pur si simplu sa fie mult mai atente la detalii. 4. Ne protejam de pisici. Din pacate, dragutele pisicute pot fi fatale sarcinii, intrucat sunt principalii purtatori ai virusului toxoplasmoza gondii, care poate duce la compromiterea sarcinii. Este ideal ca inca inainte de a ramane insarcinata sa va faceti cele doua analize care va ajuta sa stiti daca ati facut toxoplasmoza candva si acum aveti imunitate, sau daca nu ati facut boala si trebuie sa va feriti in mod deosebit in timpul sarcinii. In special contactata in primul trimistru de sarcina, toxoplasmoza va duce la avortul spontan si pierdea sarcinii.
In acest sens, nu inseamna ca trebuie sa ne aruncam pisica in drum, intrucat toxoplasmoza se ia in principal de la pisicile maidaneze, care stau pe stada si mananca din gunoaie. In general, pisicile de apartament nu transmit toxoplasmoza, insa iti poti lua masuri de precautie: spala-te pe maini de fiecare data cand te joci cu pisicuta si mai ales evita momentele de tandrete, in care intri foarte mult in contact ce animalutul.
Citeste si:  Prevenire consum de droguri la adolescenti
De asemenea, roga-ti partenerul sau un membru al familei sa curete ladita pisicii, pentru ca toxoplasmoza se ia in primul rand prin intrarea in contact cu fecalele animalului. Nu in ultimul rand, ai grija atunci cand lucrezi in gradina, protejeaza-te tot timpul cu manusi de cauciuc. 5. Sfaturi de urmat prin casa. Intrucat pe perioada sarcinii este cel mai indicat sa nu intri in contact cu substante nocive, incearca sa nu te implici in activitati ca si renovatul camerelor, vopsitul, lacuitul. Este normal ca fiecare mama isi doreste sa amenajeze cat mai frumos camera puiului ei, insa feriti-va de vopsele de ulei, care sunt foarte toxice si alegeti vopseaua acrilica, care este lavabila si nu miroase urat.
Citeste si:  Cum ne hranim in anotimpul rece?
Vasele de portelan pot contine plumb, asa ca incercati ca pe perioada sarcinii sa mancati din vase de sticla. Plumb pot contine si tevile pe care curge apa de la robinet, mai ales daca infrastructura este foarte veche, asa ca prefera sa bei apa plata. Asa vei sti cu siguranta ca apa nu are impuritati si nici clor.
Citeste si:  Mersul pe jos
6. Evitam automedicatia. Daca inainte stiai ca pentru durerea de masea trebuie sa iei un algocalmin si pentru durerile menstruale un nurofen sau iti tratai singura raceala, acum ca esti insarcinata, nu mai poti face asta. Automedicatia este absolut interzisa, asa ca inainte de a lua orice medicament, citeste cu atentie prospectul, intreaba farmacistul, dar mai ales doctorul de familie si ginecologul care iti urmaresc sarcina. Stiai ca o simpla aspirina poate provoca avort spontan sau malformatii congenitale? Ei bine, afla ca este posibil, asa ca trebuie sa te gandesti de doua ori inainte de a lua medicamente de capul tau.
Haine pentru copii

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.