fbpx

Cum ne imbracam iarna?

Felul in care va alegeti imbracamintea va face, cu siguranta, diferenta atunci cand va trebui sa dati piept cu capriciile iernii. Vremea poate fi rece, umeda si vantoasa, insa dvs. va veti simti confortabil, fie ca mergeti la serviciu ori la cumparaturi, schiati sau va plimbati in natura, daca tineti cont de cateva indrumari practice in alegerea garderobei de iarna.

Primul lucru de care trebuie sa tineti cont atunci cand va imbracati sunt… straturile. Aceasta inseamna sa purtati mai multe randuri de haine, fiecare cu rolul sau specific: stratul absorbant va permite pielii sa „respire” si va absorbi transpiratia; stratul izolator va mentine temperatura optima a corpului; iar stratul protector va va feri de frig si umiditate. Si sa nu uitam de accesorii…

Hainele cu rol absorbant formeaza stratul purtat cel mai aproape de piele, constand in principal din lenjerie si ciorapul-pantalon. Chiar daca nu sunt 40 grade afara, aceasta nu inseamna ca nu veti transpira, mai ales daca depuneti efort fizic. De aceea, articolele care alcatuiesc stratul absorbant trebuie sa fie realizate intotdeauna din materiale naturale care sa preia umiditatea corpului de la nivelul pielii catre exterior, unde transpiratia se va evapora. Puteti alege dintre bumbac sau matase. De asemenea, noile tehnologii au permis modificarea fibrelor de poliester (material sintetic) astfel incat capacitatea sa absorbanta sa fie sporita. Lenjeria realizata din acest material este de obicei folosita de sportivi.

Citeste si:  Semnele care arata o alimentatie nesanatoasa

Hainele cu rol izolator alcatuiesc al doilea strat si includ tricourile, maletele, puloverele, vestele. Rolul acestui strat este de a mentine temperatura optima a corpului si de a nu permite temperaturii din mediul extern sa o altereze. Acest lucru este posibil gratie materialului din care acestea sunt realizate, care nu permite aerului sa circule printre fibrele sale. Lana naturala tine umiditatea la distanta, in timp ce lana sintetica (fleece) este o optiune la fel de buna, materialul mentinandu-si capacitatea izolatoare chiar si cand este ud.

Stratul protector este cel exterior, care trebuie sa va protejeze de toate vicisitudinile vremii: sa respinga apa (de la zapada si ploaie) si sa blocheze vantul, permitand, in acelasi timp, transpiratiei sa se evapore. In functie de activitatea pe care o realizati, puteti alege dintre costume din doua piese (o jacheta impermeabila si pantaloni) sau un costum intreg (care combina cele doua piese si este foarte potrivit atunci cand schiati sau va aflati in natura). Aveti grija insa ca hainele pe care le alegeti sa va permita flexibilitatea, sa nu permita patrunderea apei (de obicei se folosesc materiale laminate) si sa va acopere intreg corpul (altfel spus, fermoarele si celelalte accesorii sa nu lase spatii neacoperite pe unde umezeala sa patrunda).

Citeste si:  Mediafax: Ciocolata, sexul si aperitivele reci pot imbunatati memoria

Accesoriile pentru acoperirea capului sunt esentiale in timpul iernii, de vreme ce 60% din caldura corpului se pierde prin scalp. Optati pentru cele realizate din lana naturala sau sintetica.

Ochelarii de soare sunt mai mult decat un accesoriu estetic. Acestia protejeaza ochii de efectele nocive ale radiatiilor solare, in special atunci cand zapada reflecta razele ultraviolete. Alegeti ochelari cu filtru UV mare si cu lentile colorate, care va pot ajuta in conditiile in care peisajul este acoperit cu zapada sa distingeti eventualele obstacole.

Manusile trebuie sa fie realizate dintr-un material impermeabil, dar care sa lase pielea sa „respire”. Cele cu un singur deget sunt mai calduroase, insa scad dexteritatea, asa ca le puteti alege in functie de activitatea pe care o desfasurati.

Citeste si:  Nou medicament indicat in tratarea cancerului de stomac sau gastro-esofagian metastatic

Sosetele nu trebuie sa fie foarte groase si nici prea elastice, perturband circulatia sanguina. La fel ca si hainele cu rol absorbant, acestea trebuie sa fie realizate dintr-un material natural, care sa permita trecerea particulelor de transpiratie catre exterior.

Alte recomandari…

Stratul absorbant trebuie sa fie cat mai lipit de piele, insa nu foarte strans pentru ca astfel nu va mai putea transporta transpiratia de la nivelul pielii.
Confortul este cheia stratului de haine cu rol izolator. Hainele trebuie sa fie suficient de largi pentru a tine aerul intre straturi, dar nu foarte largi astfel incat sa va impiedice sa va miscati natural.
Manusile nu trebuie sa fie nici ele prea stramte. Spatiul suplimentar ramas la varful degetelor, va va garanta un plus de caldura si confort.
Evitati pantaloni din denim (jeans) deoarece acest material nu este impermeabil, ba mai mult retine apa la nivelul pielii.
Rezistati tentatiei de a va mai pune o pereche de sosete, indiferent de cat de frig este afara. Mai multe straturi de sosete vor restrictiona circulatia la nivelul labei piciorului, iar aceasta va ajunge sa resimta frigul mult mai puternic.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.