fbpx

Copilul meu se teme de insecte: ce e de facut?

Teama de insecte este frecvent intalnita in randul copiilor. Insa daca o tratam ca pe o banalitate, aceasta se poate transforma, cu timpul, in fobia de insecte sau entomofobia. De aceea, este deosebit de important ca in momentul in care identificam aceasta temere sa lucram, impreuna cu copilul, la depasirea ei.

Un prim pas in depasirea temerilor este definirea acestora. Acest lucru se poate realiza mai usor prin intermediul catorva intrebari la care se impune gasirea unui raspuns adecvat – iata cateva exemple:

ce anume il sperie pe cel mic?
ce insusiri ii atribuie insectei respective?
ce scenariu ii vine in minte la vederea insectei?
temerea il impiedica sa realizeze unele activitati?

Definind teama vom afla cu ce ne confruntam si cat de avansat este sentimentul de frica al celui mic .

Din fericire, exista cateva solutii ce pot veni in ajutorul parintilor ai caror copii se confrunta cu teama de insecte. In aceasta „lupta” cu insectele, parintele trebuie sa-si asume un rol de suport, sa-i ofere copilului sprijin pentru a-si infrange teama, fara insa a-l feri complet de obiectul fricii sale. De asemenea este important de retinut ca cea mai potrivita metoda de depasire a temerii este prin desensibilizare si expunere treptata la stimul.

Citeste si:  Peste 800 de medici si psihologi participa la Primul Congres International al Organizatiilor de Medicina Integrativa

Va recomand:

sa discutati cu cel mic despre teama sa, explicandu-i ca este normal si uman sa te temi si ca nu este nimic in neregula cu el daca experimenteaza acest sentiment; asigurati copilul de ajutorul pe care il veti acorda pentru a-si depasi aceasta temere.
sa nu faceti glume, nici dvs. si nici ceilalti adulti, pe seama temerii copilului ori sa-i adresati cuvinte precum „Ce esti tu, un las?” sau „La varsta ta, nu iti este rusine sa-ti fie frica de insecte?”; toate aceste admonestari nu vor reusi decat sa stirbeasca increderea de sine a copilului si sa-l umileasca, nicidecum sa-l ajute sa se elibereze de frica.
sa nu-l sicanati aducand in preajma sa insecte in speranta ca „ii va trece, daca vede ca insecta nu-l raneste”; copilul risca sa fie traumatizat de incident si ii va fi tot mai greu sa-si depaseasca teama: tineti minte ca desensibilizarea si expunerea la stimul trebuie sa se faca treptat si cu responsabilitate.
sa ii spuneti povesti sau sa va uitati la filme despre insecte, in care acestea sa aiba un rol pozitiv.
sa construiti din plastilina ori sa desenati impreuna, insecta de care se teme.
in cazul in care ati exersat recomandarile de mai sus ar fi bines a luati in calcul si posibilitatea ca cel mic sa creasca o insecta. Astfel, copilul va avea control asupra acestei „ganganii” si ar putea dezvolta sentimente pozitive fata de aceasta.
in cazul in care aceasta teama il opreste sa mai mearga in anumite locuri in care exista insecte, spre exemplu, in parc, expuneti-l treptat la acest mediu. Mergeti, pentru inceput, pana la marginea parcului si stati acolo o perioada de timp, apoi intrati foarte putin in parc si stati cateva minute, pentru ca urmatoare data sa va asezati pe o banca si stati un timp din ce in ce mai lung, continuand in aceasta maniera pana cand cel mic nu va mai refuza cu vehementa invitatia dvs. de a merge in parc.
daca teama copilului persista, in ciuda respectarii pasilor de mai sus, si influenteaza negativ viata de zi cu zi a copilului, adresati-va unui psiholog specializat in terapia copilului.

Citeste si:  Avantajele consumului moderat de bere

Articol realizat de Psih. Ana-Maria Nataletu
Terapeut sistemic Cuplu – Familie – Copil

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate dezvoltarea emotionala si psihica armonioasa a copilului?

Aflati raspunsul de la un specialist in terapia cuplului, familiei si copilului!

Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.