
Un fapt mai putin cunoscut este ca depresia afecteaza nu numai adultii, ci si copiii. Insa, spre deosebire de adulti, acestia nu au intr-atat de dezvoltata abilitatea de introspectie incat sa constientizeze starea si sa ceara ajutorul. De aceea, este foarte important ca adultii din jurul lor sa cunoasca informatiile primare despre aceasta afectiune pentru a putea oferi sprijin atunci cand este nevoie.
In cazul in care apar modificari in plan emotional care se manifesta prin tristete, lipsa de placere si interes pentru desfasurarea unei activitatii pe care pana atunci o realizau cu placere, anxietate, teama, ingrijorare fara un motiv real, este recomandat un consult medical specializat.
De asemenea, urmariti daca apar schimbari in felul de a gandi, in comportament sau schimbari de ordin fizic. In ceeea ce priveste felul de a gandi, copiii care sufera de depresie tind sa aiba dificultati in organizarea ideilor, o viziune negativa asupra propriei persoane si asupra mediului in care traiesc si isi induc ganduri suicidale. Acestia nu intrevad o posibilitate de a infrunta sentimentele distructive ce duc la depresie si, de aceea, considera ca nu pot primi ajutor pierzand speranta unei vietii dincolo de depresie.
Dintre schimbarile fizice cele mai relevante sunt cresterea ori scaderea apetitului alimentar ori a greutatii, dificultatea de a adormi ori de a sta treaz in timpul zilei, lentoarea in miscari sau agitatia.
Schimbarile in plan comportamental sunt cele mai usor de detectat. Dintre acestea putem evidentia retragerea din cadrul unei activitatii care ii facea placere si evitarea practicarii acesteia, indepartarea de prieteni ori din mediul familial. Pe de alta parte, pot deveni dependenti de anumite relatii , fiind foarte nesiguri pe ei. Un alt semnal de alarma este practicarea, de catre copil, a unei activitatii in exces. De asemenea, copilul depresiv isi poate provoca rani fizice si se poate expune unor riscuri majore.
Pentru tratarea cu rezultate bune a depresiei este recomandata combinatia dintre psihoterapie si tratament medicamentos. Antidepresivul recomandat de medic va inlatura dezechilibrul chimic de la nivelul creierului care declanseaza simptomele depresiei, iar psihoterapia se va centra asupra transformarii cognitiilor irationale, ce au dus la aparitia afectiunii, in cognitii rationale si modalitati de a face fata stresului. Deorece se cunosc mai putin efectele anumitor antidepresive asupra copiilor este posibil ca in depresiile usoare, medicul specialist sa decida sa nu le introduca in tratament.
Un rol important in tratarea depresiei il are si ajutorul acordat de familie. Parintii pot acorda suport copilului pe parcursul tratamentului medicamentos ori terapeutic prin crearea unui mediu dominat de sinceritate, echilibru si intelegere. Este recomandat ca parintii sa il faca sa constientizeze ca depresia nu este o rusine, sa i se explice, intr-un limbaj pe care il poate intelege, informatii despre afectiunie si sa ii ofere libertatea de a avea sentimente de tip depresiv. In cazul in care nu i se ofera acest lucru, copilul poate alege sa nu le mai exteriorizeze si sa le ascunda de parinti, lucru ce nu va avea efecte pozitive.
De asemenea, este important pentru copil sa stie ca este in regula sa ceara ajutorul si sa se discute despre o lista cu persoane pe care le poate contacta cand se afla intr-o situatie in care necesita suport.
Un alt aspect despre care putem vorbi este acceptarea importantei acordata sentimentelor. Este de preferat ca parintii sa nu minimizeze importanta sentimentelor copilului, sa realizeze ca nu este important ce cred ei despre respectivul sentiment, ci cum il percepe copilul.
Un factor de risc pentru depresie este reprezentat de exemplele din familie. Daca un parinte a suferit ori sufera de depresie cresc sansele ca afectiunea sa fie „preluata” si de copil. Deoarece copilul invata prin imitare este important ca parintii sa ii ofere exemple pozitive de relationare, de confruntare cu stresul, rezolvare de probleme si stima de sine.
Articol realizat de Psih. Ana-Maria Nataletu
Terapeut sistemic Cuplu – Familie – Copil
INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate dezvoltarea emotionala si psihica armonioasa a copilului?
Aflati raspunsul de la un specialist in terapia cuplului, familiei si copilului!
Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!