fbpx

Copilul meu musca: ce este de facut?

Majoritatea copiilor trec prin etapa muscatului in perioada aparitiei si cresterii dentitiei. Dupa aceasta perioada insa, daca acest comportament continua, ar trebui sa ne indreptam atentia spre latura emotionala a copilului. Pentru a intelege mai bine aceasta manifestare este indicat sa descoperim motivele care o pot determina.

Astfel:

Asa cum descopera obiectele prin „gustarea” acestora, cei mici, pot fi manati de curiozitatea de a simti „gustul” celorlalte persoane.
Imitarea este o manifestare des intalnita in copilarie, atat a comportamentelor pozitive cat si a celor negative. De aceea un copil poate musca pentru ca a observat un altul facand acest lucru.
Ca adulti invatam sa ne stapanim agresivitatea si/sau sa o verbalizam. Copii insa, tind sa isi exteriorizeze sentimentele muscand, lovind ori zgariind, pe ceilalti.
Multi dintre copii isi doresc sa fie in centrul atentiei. Acest lucru ii motiveaza sa aiba comportamente care sa conduca la acest rezultat. Muscatul se incadreaza in aceasta categorie.
Uneori, muscatul altor persoane poate fi rezultatul unei discipline dure sau a expunerii la violenta fizica.

Citeste si:  Astmul bronsic

In cazul in care va confruntati cu aceasta situatie este important sa adoptati o atitudine calma, dar ferma. De fiecare data cand observati ca cel mic musca pe cineva este important sa-i spuneti-i: „Nu mai musca!”. Repetati fraza ori de cate ori credeti ca e nevoie iar daca acesta continua sa o faca, opriti-l din activitatea pe care o desfasoara in acel moment , urmand sa o reia dupa cateva minute (timp in care se va gandi la ce a facut) si, nu inainte de a isi cere scuze fata de persoana „muscata”. Este important sa discutati cu copilul despre fapta sa si sa il intrebati ce crede ca a facut gresit.

Incercati sa il ajutati sa isi dea seama ca, prin ceea ce face ii raneste pe ceilaltii si ca trebuie sa ne comportam cu ceilalti asa cum am vrea sa se comporte ei cu noi. Nu il muscati pentru a ii demonstra ca doare. Acest lucru va intari comportamentul.

Incercati sa fiti atenti la nevoile copilului si sa aflati daca, in timpul in care nu sunteti in preajma lui, urmareste programe cu grad crescut de violenta ori daca este martor la scene de violenta in familie, la locurile de joaca, la scoala/ gradinita/ cresa.

Citeste si:  Statistici alarmante: Preventia bolilor cronice netransmisibile in Romania

In cazul in care copilul ii va musca pe ceilalti in continuare, apelati la „retragerea beneficiilor”. De exemplu, daca a muscat un copil la locul de joaca, explicati-i ca nu veti mai merge acolo, a doua zi.
In cazul in care, in ciuda tuturor eforturilor depuse in vederea contracararii acestui comportament, el nu poate fi depasit, adresati-va unui psiholog, in vederea unei consultatii de specialitate.

Articol realizat de psih. Ana Maria Nataletu, Terapeut Sistemic Cuplu-Familie-Copil, Presedinte TSM – Structura de Tineret a Asociatiei Romane pentru Sanatate Mintala

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.