fbpx

Consumul de oua nu creste colesterolul: il diminueaza!

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie, consumul a mai mult de 2 oua pe saptamana nu este contraindicat, ba mai mult, se recomanda introducerea a 1-2 oua in alimentatia zilnica.

O echipa de cerecetatori de la Universitatea Surrey, coordonata de dr. Bruce Griffin, au introdus 2 oua in alimentatia zilnica a 50 de voluntari supraponderali, dar sanatosi clinic, timp de 12 saptamani. Acestia au urmat si o dieta cu continut caloric redus recomandata de British Heart Foundation.

Un alt grup de voluntari a tinut acelasi regim alimentar, dar au eliminat definitiv ouale. Participantii din ambele grupuri au inregistrat o scadere in greutate, precum si o diminuare a colesterolului. Insa, in cazul grupului care a consumat oua, scaderea in greutate inregistrata a fost mai insemnata.

Citeste si:  Televizorul si computerul dauneaza sanatatii mintale a copiilor

Dr. Griffin este de parere ca „nu exista vreo dovada care sa sustina corelarea consumului de oua cu cresterea colesterolului sau cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Dimpotriva, ouale au o contributie nutritionala valoroasa, mai ales in cazul unei diete cu continut scazut de calorii”.

Rezultatele studiului ofera dovezi care sa sustina faptul ca grasimea saturata care se regaseste in produsele de patiserie, carnea procesata, biscuiti si prajituri, este mai degraba responsabila pentru cresterea colesterolului, decat ouale.

Citeste si:  Campanie de sanatate si responsabilitate sociala: "Un copil dorit e un copil iubit! Metode contraceptive ale secolului XXI"

Consumul de oua are mai multe beneficii, in ciuda faptului ca, in mod eronat, oul este considerat un aliment nociv.

Galbenusul de ou ajuta la preventia degenerarii maculare, care apare odata cu inaintarea in varsta.
Ouale contin vitamina A, D si K. Vitamina A este esentiala pentru vedere, vitamina D ajuta la absorbtia calciului, iar vitamina K contribuie la sanatatea sistemului osos.
Ele constituie o sursa bogata de proteine, fiind singurul aliment ce contine toti cei 9 aminoacizi esentiali.

Ouale contribuie la scaderea in greutate, deoarece contin leucina, care ajuta la arderea grasimilor. In plus, au un continut caloric scazut, de aproximativ 75 de calorii pe bucata. Tot leucina ajuta si la stabilizarea zaharurilor din sange.

Citeste si:  Creierul femeilor e afectat mai repede de consumul de alcool decat cel al barbatilor

Oul contine iod, compus mineral necesar pentru functionarea normala a glandei tiroide, precum si colina, un nutrient important pentru creier, folosit de acesta pentru a transmite mesaje intre celule; deficienta de colina este asociata unei memorii slabe.

Astfel, consumul a 1-2 oua pe zi contribuie la bunastarea organismului nostru, nicidecum nu ne dauneaza, asa cum probabil suntem de parere cei mai multi dintre noi.

Sursa: Jurnalul European de Nutritie

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.