fbpx

Ciclul menstrual si periodele fertile

Ce reprezinta ciclul menstrual?

Ei bine, el reprezinta o multime de schimbari prin care trece corpul unei femeie pana ce aceasta ajunge la maturitate si este pregatita pentru o eventuala sarcina.
Ciclul menstrual reprezinta perioada cuprinsa intre prima zi a menstruatiei si prima zi a menstruatiei urmatoare. In mod normal, perioada ciclului menstrual trebuie sa fie de 28 de zile, insa, mai nou am auzit ca este considerata normala si durata de 21 pana la 35 de zile.

Ciclul menstrual poate fi usor neregulat in primii ani, insa in timp el trebuie sa se egalizeze. In aceasta situatie, vizita la medicul ginecolog este necesara, la fel si respectarea unui tratament adecvat.

Citeste si:  Ce inseamna sa fii mama

Ciclul menstrual si regularitatea acestuia pot fi influentate de utilizarea hormonilor, pierderile masive in greutate, stresul sau exercitiile fizice.
Durata normala a menstruatiei este de 2 pana la 7 zile, majoritatea cantitatii de sange se pierde de regula in primele 3 zile ale menstruatiei.
In aceasta perioada se pot simti crampe moderate sau severe la nivelul pelvisului, picioarelor si spatelui.

In timpul fazei foliculare , se elimina de regula un singur ovul, proces care poate avea o durata mai scurta sau mai lunga.
In ultimele zile ale acestei faze, dar si cu ziua ovulatiei, putem determina perioada fertila. Este recomandat ca in aceasta perioada sa folosim mijloace de contraceptie daca nu ne dorim sa ramanem insarcinate.

Faza luteala, premenstruala, incepe odata cu ziua ovulatiei si poate avea loc in orice moment incepand cu ziua a 7-a pana in ziua 22 a ciclului menstrual regulat, normal.
Majoritatea femeilor au simptome premenstuale pe parcursul acestei faze : dureri de spate, dureri ale sanilor, stari de irascibilitate, emotivitate, etc.

Citeste si:  5 motive pentru care sa porti centura pentru gravide

Pentru a tine evidenta si pentru a putea calcula ulterior perioadele fertile este bine sa ne notam intr-un calendar prima zi de menstruatie din fiecare luna. In felul acesta putem sa estimam data urmatoarei menstruatii si sa evitam riscul de a ramane insarcinate, daca folosim metoda calendarului, sau din contra, sa ramanem insarcinate, daca ne dorim acest lucru.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.