
Debutul relatiilor romantice este de regula placut si incitant, insa, odata cu trecerea timpului, poate interveni rutina si plictiseala. Un studiu efectuat recent releva faptul ca integrarea altor cupluri in viata sociala a unui cuplu creste probabilitatea ca acesta sa aiba o relatie fericita si satisfacatoare.
Rezultate studiului sugereaza ca petrecerea ocazionala a timpului liber impreuna cu alte cupluri poate fi o modalitate importanta de imbunatatire a unei relatii de cuplu de lunga durata.
Pentru o mai buna intelegere a modalitatii in care se formeaza prieteniile intre cupluri si cum afecteaza aceste prietenii relatia romantica, a fiecarui cuplu in parte, au fost investigate 60 de cupluri.
In cadrul experimentului cuplurile au fost impartite in doua grupuri. Primul grup a primit un set de intrebari si subiecte cu potential de suscitare a unor discutii intense, conflictuale, iar cel de-al doilea grup a primit un set de intrebari si subiecte asociate activitatilor de zi cu zi, fara continut emotional.
Cuplurile aflate in primul grup au raportat o crestere semnificativa a sentimentelor pozitive fata de partener si propria relatie, generata de interactiunea cu cuplul pereche. O treime dintre cuplurile din primul grup experimental au contactat cuplul cu care au format pereche in cadrul studiului pentru a se reintalni dupa terminarea experimentului.
Cuplurile din cel de-al doilea grup experimental nu a contactat vreun alt cuplu cu care au format prietenia „experimentala”si nici nu au relatat vreo modificare a atitudinii in interiorul relatiei, survenita in urma crearii „prieteniei de laborator”.
„Acest studiu sugereaza ca daca relatia dumneavoastra se afla in impas, se recomanda sa va petreceti timpul liber in compania unui alt cuplu. Acest gen de interactiune va poate ajuta sa va imbunatatiti relatia cu partenerul de viata”, declara Slatcher.
Sursa: Wayne State University