fbpx

Celulita – o pacoste I

Stiu ca fiecare dintre dumneavoastra doreste sa fie frumoasa si sanatoasa! Din punct de vedere strict medical, celulita defineste o infectie, cel mai frecvent cu streptococ ß-hemolitic. Dar nu aceasta boala ingrijoreaza femeile, ci depunerile inestetice de grasime sub piele care deformeaza corpul, denumite in mod curent tot „celulita”. Denumirea corecta este „hipodermita cronica” generalizata sau localizata (circumscrisa). Sa ramanem totusi tot la termenul celulita, dar sa-l definim corect:

Celulita este o inflamatie generalizata sau localizata a tesutului celular subcutanat in zonele de piele in care s-a acumulat in exces grasime (celule adipoase); se manifesta prin induratii si denivelari ale pielii, mai mult sau mai putin delimitate, adesea dureroase la palpare, uneori provocand dureri rebele intense. Apare cel mai frecvent la femei supraponderale, zonele predilecte fiind copsele si fesele.

Citeste si:  Cautarea in psihologie: dorinta de "mai bine" vine din insatisfactie?

Cauza cea mai importanta a celulitei este alimentatia gresita, consumul în exces de grasimi solide de origine animala si de glucide, care duc la cresterea greutatii corpului, precum si consumul redus de legume si fructe bogate in vitamine (vitaminele nu ingrasa, ci, dimpotriva, slabesc, pentru ca accelereaza metabolismul!). Cel mai adesea celulita apare la femeile plinute, care se straduiesc sa slabeasca prin cure drastice, greu de mentinut, la care renunta repede si „pun la loc” grasimea. Reusesc astfel sa topeasca rapid tesutul gras subcutanat, dar neuniform, iar cand revin la modul gresit de alimentatie, depunerea de grasime se face in special in zonele in care acesta a persistat în timpul curei de slabire !

Citeste si:  Copilul meu se balbaie: ce este de facut?

Mai contribuie la aparitia celulitei factorii genetici, sedentarismul (factor al obezitatii), dereglari hormonale ovariene (hiperfoliculinemie), posibil la administrarea de anticonceptionale orale, si stresul psihic (poate provoca hipersecretie de hormoni sau chiar bulimie – alimentatie exagerata).

Celulita neglijata evolueaza in timp, evolutie pentru care se descriu 4 grade, in primele 3 fiind reversibila, dar agravata nu se poate rezolva decat prin chirurgie estetica.

In celulita gradul I pielea are o depunere de grasime subtire, devine mai dura in unele zone, are suprafata neteda, dar daca este stransa o cuta de piele, ea capata aspect de „coaja de portocala”.

Celulita gradul II are aspect de coaja de portocala si fara a strange pielea. Elasticitatea pielii scade, apar si mici denivelari inestetice (celulita flasca).

Citeste si:  Cidrul de mere poate preveni bolile cardiace si cancerul

In gradul III pielea se urateste prin umflaturile mari care apar si care pot fi dureroase (celulita compacta).
Celulita severa (gradul IV), ireversibil, se caracterizeaza prin desfigurarea corpului datorita umflaturilor mari, dureroase, asociate adesea cu edeme ale picioarelor si varice (celulita fibroasa-edematiata).

Celulita se trateaza cu mai mult sau mai putin succes, asa ca mai bine este sa o prevenim printr-un regim de viata sanatos !

Sectiune sustinuta de:
S.C.M. DR. ALEXANDRESCU CRISTIAN SI DANIELA
Cabinet de Medicina Interna & Cabinet de Medicina de Familie
Splaiul Independentei 290, camin P7, parter, sector 6, Bucuresti
Tel/fax 021 316.43.70 / 021 402.86.46

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.