fbpx

Ce trebuie sa stim despre lipoaspiratie?

Cunoscuta si sub numele de liposuctie, lipoaspiratia este o procedura de chirurgie estetica prin care grasimea in exces este indepartata din anumite zone ale corpului. Este important ca medicul sa evalueze corect starea de sanatate a pacientului. Exista mai multe tehnici de realizare a lipoaspiratiei, dar acestea au si anumite lucruri in comun.

In prima faza, medicul chirurg si pacientul ajung la un consens referitor la zonele care urmeaza a fi tratate, procedurile si riscurile implicate. Dupa marcarea pe corp a zonelor tratate, pacientul este anesteziat local. In general, grasimea este indepartata cu ajutorul unei canule speciale cuplate la un aspirator chirurgical. Printr-o mica incizie de 2-3mm, canula este introdusa in profunzime pentru a ajunge la stratul profund de grasime, acolo unde sparge grasimea si o elimina prin aspirare. Interventia dureaza in mediu 1-2 ore pentru fiecare zona vizata.

Citeste si:  Intepaturile si muscaturile de insecte

Lipoaspiratie poate fi folosita pentru indepartarea grasimilor de pe abdomen, solduri, coapse, fese, genunchi, brate, spate, dar si din zona gatului si a sanilor. Procedura de lipoaspiratie este determinata de mai multi factori: zona vizata, cantitatea de grasime care urmeaza a fi indepartata, greutatea pacientului, consistenta pielii si tonusul muscular, modul de distribuire a depozitelor de grasime, antecedentele medicale ale pacientului, oscilatiile de greutate in timp etc. Drept urmare, este bine ca procedura sa fie aleasa impreuna cu medicul.

Citeste si:  Medicament antiobezitate, descoperit intamplator

In general, pacientii pot pleca acasa in aceeasi zi, dar in cazul in care a fost extras un strat important de grasime, este recomandata internarea pana in ziua urmatoare. Pentru a impiedica sangele sau alte fluide sa se acumuleze in zona aspirata, se aplica un pansament special care trebuie purtat doua saptamani dupa interventie. Efortul fizic este interzis timp de 2-4 saptamani. In plus, este important sa se tina seama de toate recomandarile facute de medic.

Atata timp cat pacientii au fost atent selectati, liposelectia este in mod normal sigura. Totusi, ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista si o serie de riscuri si complicatii legate de lipoaspiratie. Cele mai frecvente sunt reactiile alergice, infectii sau traume ale pielii.

Sursa: Sanatatea Press Group, cu sprijinul Dr. Cristian Nitescu

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.