
Exercitiul fizic practicat organizat, sub conducerea unor cadre specializate, ajuta omul sa-si mentina deplinatatea fortelor fizice si morale, facandu-l util cat mai indelungat timp. Kinetoterapia reprezinta un sistem de exercitii fizice aplicate analitic sau global, care au ca scop mentinerea formei fizice sau reducerea unor deficiente.
Ea dispune de urmatoarele mijloace care ii permit executarea exercitiului fizic cu eforturi scazute:
forta gravitatiei,
miscari active si pasive,
contractia si relaxarea,
exercitii cu ingreunari si rezistenta.
Kinetoterapia articulara are ca scop intarirea si mobilizarea articulatiei in limitele formei si functiilor normale. Se executa miscari analitice pasive, active si cu rezistenta, acestea din urma stimuland si tesuturile periarticulare. Mobilitatea articulatiei separate se amplifica, prin miscari executate peste pozitia anatomica normala.
Kinetoterapia respiratorie consta in exercitii de coordonare si amplificare a miscarilor libere de respiratie obtinute prin actiuni pasive si active si cu resistenta ale toracelui si trunchiului, membrelor superioare, abdomenului si membrelor inferioare.
Prin exercitiile de respiratie se urmareste:
cresterea capacitatii vitale;
cresterea ventilatiei pulmonare;
cresterea amplitudinii miscarilor respiratorii si diafragmatice;
stimularea circulatiei sanguine.
Respiratia poate fi stapanita, controlata si poate fi insotita de exercitii fonetice si muzicale, de exercitii ale abdomenului si implicit ale muschiului diafragm.
Orice miscare articulara trebuie coordonata cu respiratia, pentru ca organismul sa nu oboseasca, ceea ce dovedeste stransa legatura intre kinetoterapia articulara si cea respiratorie.
Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator recuperare medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)