fbpx

Ce nu stiati despre tulburarile de somn…

Somnul este absolut esential pentru ca organismul uman sa functioneze corect, iar lipsa somnului sau un somn neodihnitor poate incepe sa afecteze activitatile de peste zi si capacitatea intelectuala. Pentru unii dintre noi, somnul nu este niciodata odihnitor, iar aceasta se intampla pentru ca se confrunta cu o tulburare de somn.

Stiati ca…

o tulburare de somn este descrisa drept orice conditie medicala care afecteaza tiparul de somn al omului?

diverse studii si sondaje au confirmat ca peste 30% din populatia adulta a globului nu doarme suficient pe timpul noptii, fapt ce le afecteaza activitatea cotidiana?

unele conditii medicale, precum apneea de somn, sforaitul, anxietatea, pot altera calitatea somnului pana in punctul in care individul nu mai functioneaza corespunzator in timpul zilei?

Citeste si:  Pasta de dinti Sensodyne Repair & Protect, desemnata cel mai bun produs nou de ingrijire personala in cadrul Premiilor Piata 2011

chiar si factori care tin de mediul in care dormim, precum starea patului si a saltelei, asternuturile, temperatura camerei, aerisirea camerei etc., pot influenta calitatea somnului?

tulburarile de somn pot afecta pe oricine, indiferent de varsta, insa marea majoritate a oamenilor nu sunt constienti ca problemele de sanatate cu care se confrunta sunt cauzate de o tulburare de somn?

exista peste o suta de tipuri diferite de tulburari de somn, care pot fi clasificate in patru categorii: tulburari de inducere si mentinere a somnului (insomnii); tulburari ale ciclului veghe-somn (spre exemplu, la persoanele care lucreaza in schimburi); tulburari episodice ale comportamentului inrautatit de somn sau care se petrec pe durata somnului (parasomnii, precum somnambulismul); tulburari prin somn excesiv ca durata (hipersomnii, ce pot fi date, spre exemplu, de narcolepsie sau apnee de somn)?

Citeste si:  Parul animalelor nu provoaca alergii

lasate netratate, tulburarile de somn pot provoca probleme grave de sanatate, atat la nivel psihic, cat si fizic?

privarea de somn sau somnul neodihnitor pot avea efecte psihologice si intelectuale suparatoare, precum stare de iritabilitate, oboseala generalizata, pierderea capacitatii de concentrare, pierderea coordonariii, diminuarea capacitatii de rezolvare a problemelor, scaderea nivelului de energie, comportament emotional si impulsiv?

la nivel fiziologic, privarea de somn sau somnul neodihnitor pot duce la slabirea sistemului imunitar, ceea ce ne face mai susceptibili la boli, cum ar fi cancerul, diabetul si chiar raceala obisnuita?

chiar si copiii mici pot suferi de tulburari de somn, la ei cel mai adesea acestea manifestandu-se prin cosmar, enurezis, encoprezis, bruxism, somnilocvie (vorbit in somn)?

Citeste si:  Ministerul Sanatatii si A.P.S.R. la Expomedika 2012!

insomnia este cel mai frecvent intalnita la persoanele varstnice, de asemenea, ei reactionand, in timpul somnului, mai sensibil la orice perturbari provenite din mediul exterior, precum zgomotele, lumina puternica si durerea?

studiile arata ca tulburarile de somn sunt mai frecvente la femei, peste 40% dintre reprezentantele sexului frumos raportand ca somnolenta diurna le influenteaza negativ activitatea?

tulburarile de somn se pot agrava pe durata sarcinii si dupa instalarea menopauzei?

tulburarile de somn sunt sub-diagnosticate, doar putin peste 5% dintre pacienti ajunga sa fie diagnosticati cu aceasta maladie?

primul pas pentru tratarea corecta a tulburarilor de somn este vizita la medic, pentru identificarea tipului de tulburare si recomandarea unui tratament adecvat si a unor modificari ale stilului de viata care se impun?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.