fbpx

Ce nu stiati despre hipocalcemie…

Pe fondul deshidratarii si al surmenajului, la unele persoane pot aparea simptome precum: ameteala, senzatia de sufocare, slabiciunea membrelor, transpiratia abundenta. Acestea sunt imediat catalogate drept simptome ale unei lipse de calciu, denumite generic „caderi de calciu”. Cu toate acestea, cauza aparitiei acestor simptome este cu totul alta, in timp ce hipocalcemia „autentica” produce simptome si are cauze diferite.

Stiati ca…

simptomele atribuite in mod eronat lipsei de calciu pot fi, de fapt, provocate de suprasolicitarea fizica si psihica a organismului, de deshidratarea estivala, de scaderea glicemiei ori de o criza cardiaca?

transpiratia excesiva, senzatia de sufocare si de corp strain in gat, irascibilitatea nu sunt simptome specifice lipsei de calciu, ci sunt de obicei acuzate in falsele „caderi de calciu”?

adevarata hipocalcemie poate surveni ca urmare a afectarii glandelor paratiroide, a unor obiceiuri alimentare gresite, a unor afectiuni ereditare ori a abuzului de anumite medicamente?

simptomele hipocalcemiei includ senzatia de furnicaturi la nivelul membrelor, contractii spontane ale anumitor grupe de muschi (maini, picioare, trunchi, fata), dificultati la inghitirea hranei, senzatia de amorteala a mainilor, tulburari de concentrare, stare de insomnie, palpitatii cardiace, dureri abdominale puternice?

principalele complicatii ale hipocalcemiei variaza, in functie de severitate, de la scaderea densitatii osoase (structura osoasa devine mai fragila, in timp) la tetanie (contracturi la nivelul musculaturii corpului, inclusiv a celei respiratorii, ceea ce poate fi fatal), malformatii osoase si insuficienta cardiaca congestiva?

Citeste si:  Adio, dar raman cu tine: ce faci cand nu poti pleca dintr-o relatie?

doza zilnica de calciu variaza, in functie de sex si varsta, acesta putand fi obtinut din alimente, cum ar fi laptele, produsele lactate, galbenusul de ou, soia, unele legume (broccoli, conopida, varza alba, salata, telina, mazarea etc.) si fructe (caise, prune, smochine etc.)?

pentru asimilarea calciului este nevoie si de o cantitate optima de vitamin D, care poate fi asigurata prin expunerea echilibrata la soare?

calciul nu trebuie administrat in exces, deoarece se poate ajunge la o conditie medicala denumita „hipercalcemie”, care afecteaza orice organ din corp, dar in special sistemul nervos central si rinichii?

Citeste si:  Forumul Diabeticilor din Romania: pacientii cu diabet, incotro?

in formele usoare, hipercalcemia poate sa nu produca simptome (in afara unei stari de oboseala), dar se poate complica in stari de anxietate, depresie, confuzie, sau modificari de personalitate, iar cand nivelurile de calciu ating valori foarte ridicate, se poate instala somnolenta, coma si decesul?

suplimentele de calciu se administreaza doar la recomandarea medicului, pe baza rezultatelor analizelor medicale?

vara nu se recomanda administrarea de suplimente de calciu deoarece alimentele de sezon asigura o cantitate mai mare de calciu (decat cele disponibile iarna), iar durata expunerii la soare creste si nivelul de vitamina D din organism (facilitand astfel absorbtia calciului)?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.