fbpx

Ce nu stiati despre acneea la varsta adulta…

Probabil ca multi dintre noi ne imaginam acneea drept o afectiune a pielii specifica adolescentei, care trece odata ce depasim varsta pubertatii. Realitatea ne confrunta cu numeroase cazuri de acneea adulta, la persoane cu varste cuprinse intre 25 – 50 de ani, cu manifestari similare acneei juvenile, la fel de suparatoare si de inestetice.

Stiati ca…

acneea afecteaza 25% dintre barbatii adulti si 50% dintre femeile adulte?
o treime dintre adultii care au acnee pe fata, prezinta aceasta afectiune si pe alte zone ale corpului?
acneea nu este doar o problema cosmetica: lasata netratata poate provoca cicatrici permanente si poate fi un semnal de alarma pentru dezechilibre interne?
cele mai afectate zone, la adulti, sunt barbia, gatul si obrajii?
printre cauzele acneei adulte se numara: dezechilibrele hormonale, stresul, factorii genetici, intreruperea administrarii anumitor medicamente (in special, pilulele contraceptive sau tratamentele hormonale), reactii alergice la produse cosmetice si de ingrijire, efectele adverse ale anumitor medicamente (pe baza de cortizon sau medicatia antiepileptica) si dieta (desi influenteaza in mica masura, se recomanda sa nu se faca exces de lactate)?
factorii genetici sunt deosebit de importanti pentru aparitia acneei la varsta adulta, studiile efectuate demonstrand ca 50% dintre adultii care au acnee, au cel putin o ruda de gradul I (parinte, sora/frate, copil) care se confrunta cu aceeasi problema?
acneea aparuta la varsta adulta se imparte in doua categorii: acnee persistenta (care nu s-a rezolvat pana la a doua jumatate a anilor 20 si persista uneori si pana la 50 de ani) si acnee cu declansare tardiva (la persoanele care nu au avut acnee in adolescenta, aceasta poate aparea la varsta adulta – forma intalnita mai frecvent la femei)?
cand, la femei, acneea este insotita de pilozitate faciala excesiva, subtierea parului si ciclu menstrual neregulat, poate fi un semn al sindromului ovarelor polichistice sau hiperplaziei adrenale?
acneea, indiferent de varsta, nu este provocata de o igiena deficitara, ci dimpotriva unele studii arata ca igiena excesiva (spalatul frecvent pe fata) agraveaza problema?
nu intotdeauna tratamentul antiacneic aplicat in adolescenta, poate sa rezolve problema si la varsta adulta?
deoarece acneea este considerata, preponderent, o problema a adolescentilor, efectele psihologice ale acneei asupra adultilor sunt, de obicei, mai putin luate in seama, in ciuda faptului ca poate conduce la depresie si la anxietate sociala?

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.