fbpx

Ce este de fapt febra musculara?

De mult timp tot aud in stanga si in dreapta expresii de genul: „am facut febra musculara”, „ma doare rau”, „nu ma mai pot misca”, „nu pot cobori scarile de durere”… si lista poate continua. Vin acum si explic, intr-un limbaj popular, ce inseamna de fapt febra musculara.

Multa lume nu stie ca febra musculara inseamna fericire, miscare, lucru bine realizat! Ar trebui sa o intampinam cu bucurie atunci cand o realizam. Eu, personal, sunt foarte multumit cand ajung sa fac putina febra musculara. Mi se intampla destul de rar, dar si atunci imi creaza o stare de bine.

Citeste si:  Ultima reducere de vara la produsele STYX Naturcosmetic

Pacientilor mei le explic de fiecare data tot fenomenul legat de febra musculara, astfel isi pot schimba optica. Totusi, daca avem dureri atat de mari, va dati seama cat de anchilozati suntem, cat de sedentari am devenit? Asta ar trebui sa ne dea putin de gandit! Bun, hai sa trecem la fapte!

Din cauza sedentarismului, comoditatii si alimentatiei inadecvate, tesutul muscular se resoarbe rapid, fiind imbracat intr-un strat adipos. Muschiul respira prin circulatia sangelui, iar in timpul efortului, isi creste temperatura regionala.

Astfel se produce secretia unui acid, acidul lactic care este menit sa arda tesutul adipos, numind acest fenomen febra musculara. Prin urmare, stratul adipos dispare odata cu efortul muschiului, facand loc acestuia sa-si intinda fibrele musculare. Corpul va deveni incetul cu incetul o armonie intre fizic si psihic. Simtindu-te bine in pielea ta, vezi lucrurile altfel.

Nu sunt adeptul trisorului, care, dupa un efort consistent, ia seara o aspirina sau alt supliment de acelasi fel. Trebuie sa treci prin acest fenomen curat, sa simti pe pielea ta cat de chinuit era organismul tau si sa nu se mai repete.

Citeste si:  In perioda 7-9 septembrie are loc, la Cluj, Congresul Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Desigur ca exista un adjuvant, in contextul unui masaj cu gheata, care scade temperatura muschiului, febra musculara nemaiproducandu-se. Miscarea iti sporeste increderea in tine, echilibrand procesele fiziologice din interiorul corpului si astfel vei scapa de acele dureri ce iti dadeau batai de cap.

Numai prin miscare poti avea un tonus sanatos, trecand mai repede peste problemele vietii, devenind mai increzator, mai optimist si de ce nu… mai fericit!

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator recuperare medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.