fbpx

Cauza infertilitatii poate fi evolutia rasei umane

Please select a featured image for your post

Faptul ca 10% dintre cupluri intampina probleme de fertilitate indeamna specialistii sa-si intensifice eforturile pentru a identifica principala cauza a acestei probleme globale. In timp ce ecologistii dau vina pe poluare, iar psihologii pe stresul vietii cotidiene, un biolog evolutionist de la Departamentul de Zoologie al Universitatii din Tel Aviv, ofera o noua perspectiva. Dr. Oren Hasson este de parere ca intre organele reproductive feminine si masculine se da, la momentul actual, o lupta stransa, condusa de principii evolutioniste.

De-a lungul milioanelor de ani, organismul feminin a determinat spermatozoizii sa devina din ce in ce mai competitivi, garantand accesul in ovul doar celui mai rapid si mai viabil spermatozoid. Ca reactie, corpul masculin produce in exces acest tip de spermatozoizi agresivi, pentru a creste sansele de fecundare. Acest proces evolutionist demonstreaza, in egala masura, asa-numita lege a consecintelor neintentionate, prin aceea ca la fuziunea dintre spermit si ovocit, se declanseaza o serie de procese chimice menite sa preintampine penetrarea altor spermatozoizi care ar duce la distrugerea ovulului fecundat. Cu toate acestea, noii spermatozoizi super-agresivi ar putea penetra ovulul chiar in ciuda acestor procese chimice, stopand procesul de fecundare imediat dupa inceperea sa.

Organismul feminim este posibil sa fi dezvoltat si el noi mecanisme de aparare impotriva polispermiei. Cercetatorul este de parere ca aparatul reproductiv feminin a evoluat de asa maniera incat sa blocheze spermatozoizii si astfel sa preintampine polispermia si, mai mult decat atat, sa contracareze orice masura luata pentru cresterea calitatii spermei. Astfel este alimentat permanent acest “conflict” intre sexe care ghideaza procesul evolutional pe care il traverseaza intrega lume animala, argumenteaza

Citeste si:  Doua linguri de ulei de masline pe zi previn colita ulcerativa
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.