Cand debuteaza supradimensionarea creierului la copiii cu TSA?

Copiii in varsta de patru-cinci ani, care sufera de autism, au creierul mai mare decat copiii cu o dezvoltare nomala, afirma oamenii de stiinta, care sunt de parere ca aceasta diferenta isi are originea la o varsta mult mai frageda. Mai mult decat atat, studiile anterioare aratau ca la varsta de doi ani creierului copiilor cu autism este supradimensionat, insa aparent aceasta diferenta se pastreaza si ulterior.

„O cercetare derulata anterior arata ca la varsta de doi ani, copiii cu autism prezinta o supradimensionare a creierului, ceea ce inseamna ca, in comparatie cu ceilalti copii, creierul lor este mai mare. Am aflat acum ca aceasta diferenta se pastreaza, creierul copiilor cu autism fiind semnificativ marit si la varsta de patru-cinci ani”, a explicat dr. Heather Cody Hazlett, de la Universitatea din North Carolina (Statele Unite), coordonatoarea studiului.

Citeste si:  Cunoasterea mai multor limbi, "gimnastica" pentru creier

Rezultatele au fost obtinute prin scanari imagistice a 59 de copii, cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de luni, diagnosticati cu o tulburare de spectru autism, si a alti 38 de copii, care nu sufereau de autism. Scanarile RMN au fost repetate dupa doi ani, pe acelasi esantion.

Oamenii de stiinta au examinat volumul materiei albe (tesutul conectiv din creier), al materiei cenusii (compusa din neuroni), densitatea corticala si suprafata creierului. Acestia au descoperit ca la copiii autisti exista diferente de volum si de suprafata a creierului, insa nu si diferente in densitatea corticala. Mai mult decat atat, rata de dezvoltare a creierului este relativ aceiasi la copiii cu autism si la cei fara autism.

Citeste si:  Cu alimentele potrivite, putem reduce riscul de diabet si boli cardiovasculare

Analizand circumferinta craniului la copiii cu tulburari de spectru autism si la copiii din grupul de control, cercetatorii au remarcat ca supradimensionarea incepe in jurul varstei de un an. Modificarile comportamentale ale copiilor care se dezvoltau normal la varsta de sase luni se remarca adesea cand copilul ajunge la 12 luni.

Citeste si:  Inotul poate calma durerile difuze provocate de fibromialgie

De vreme ce „supradimensionarea creierului” observata la varsta de doi ani ramane stabila la varsta de patru ani, inseamna ca aceasta debuteaza mult mai devreme, concluzioneaza autorii.

Sursa: Medindia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.