
Calirea cu ajutorul apei se realizeaza atat in cadrul lectiilor de inot, cat si infruntand in mod rational intemperiile vremii (ploaia), avand o deosebita eficienta profilactica si practica.
Calirea cu ajutorul apei este cu atat mai indicata, cu cat actiunii calorice binefacatoare a acesteia i se adauga si actiunea mecanica asupra terminatiilor nervoase care se afla in piele, realizand o intensificare a proceselor fiziologice de la acest nivel.
Factorul cel mai activ in calirea cu ajutorul apei este cel termic, la care se adauga implicit factorul mecanic si intr-o masura mai putin insemnata factorul chimic. Diferitele forme de energie a acestor factori, actionand asupra tegumentelor, produc printr-un mecanism neuro-reflex o reactie de raspuns a organismului. Excitatia receptorilor din tegument produce impulsuri nervoase care ajung pe caile aferente la sistemul nervos central, unde i-au nastere impulsuri de raspuns, care sunt dirijate pe caile eferente (centrifuge) asupra unor serii de sisteme, organe, functii ale organismului.
Modificarile functionale ale acestor organe si sisteme, in totalitatea lor, contituie reactia de raspuns a organismului in intregime – realizand calirea cu ajotorul apei. Aceasta reactie de raspuns trebuie sa se produca in sens fiziologic si sa se opuna mecanismului fiziopatologic.
Baile reci (+20*C – +26*C) provoaca la inceput o stare de soc, manifestata prin spasme vasculare si respiratorii, urmata apoi de o reactie placuta de durata variabila. Daca baia rece se prelungeste, ea provoaca o noua senzatie de frig, persistenta si periculoasa, care duce la o racire treptata a corpului si la imbolnavire. Dupa temperatura apei, baile se pot imparti in: Reci 35*C.
Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Director Centru Refacere – Recuperare
www.betakinetocenter.ro