
Cu totii apreciem efectele cafelei. Ne ajuta sa ne trezim dimineata, ne ofera un plus de energie dupa-amiaza, ne scapa de oboseala in noptile de week-end. Toate aceste avantaje au facut din cafea cel mai consumat drog din lume.
Cofeina este o substanta care stimuleaza sistemul nervos central si face parte dintr-o categorie de compusi numiti alcaloizi, categorie ce include si alte droguri precum morfina, codeina, LSD-ul, cocaina si nicotina. Cafeina se gaseste nu numai in boabele de cafea, ci si in alte produse obtinute din plante : cacao, cola, guarana, mate, ceai.
Despre cafea si cofeina, s-au spus multe. E probabil nu doar cel mai consumat drog, ci si cel mai studiat si mai comentat. Noi cercetari apar cu repeziciune, unele favorabile, altele nefavorabile acestei bauturi. In general, se considera ca, pentru persoanele sanatoase, dozele moderate de cofeina, adica 200-300 de miligrame sau 2-3 cesti pe zi, nu reprezinta un pericol. Dar in anumite situatii, consumul de cafea trebuie limitat. Vom vedea cand si de ce trebuie sa renuntam la cafea si cum sa scapam de „dependenta” cat mai usor.
Am spus ca nu reprezinta un pericol dozele moderate de cofeina. Dar dozele prea mari pot sa ne afecteze atat fizic, cat si psihic. De la patru cafele pe zi, adica mai mult de 500 mg de cofeina, poti sa te confrunti cu stari de agitatie, anxietate, nervozitate, insomnii, dureri de cap, greata, probleme gastro-intestinale, tahicardie (batai rapide ale inimii), aritmie (batai neregulate ale inimii), nevoia frecventa de a urina.
La unele persoane, doza permisa scade mult, pentru ca exista si ceea ce se numeste „sensibilitate la cofeina”, adica simptomele mentionate apar la un consum mult mai mic de 500 mg pe zi. Pot avea sensibilitate la cofeina persoanele cu greutate mica, cei care nu consuma cafea in mod regulat si cei afectati de stres. Aceasta sensibilitate poate sa varieze, in functie de medicamentele pe care le iei si starea sanatatii.
O atentie sporita este necesara din partea celor care sufera de insomnii. Un adult are nevoie de cel putin sapte ore de somn pe noapte. Insomnia cronica, indiferent de cauzele ei, isi face simtita prezenta prin probleme de concentrare, schimbari de dispozitie, randament scazut la lucru sau la scoala. E tentant sa maschezi aceste neplaceri cu ajutorul cafelei si poate chiar functioneaza, insa nu faci decat sa intri intr-un cerc vicios. Pentru ca nu poti dormi noaptea, esti obosit ziua si bei multa cafea ca sa te mentii in forma, dar cafeaua nu te va lasa sa dormi nici noaptea, asa ca a doua zi vei avea nevoie de si mai multa cofeina. Acest cerc vicios nu se poate rupe decat renuntand la cafea si dormind mai mult. Orice bautura cu continut de cofeina trebuie evitata cu opt ore inainte de somn. Cofeina nu poate fi stocata in organismul nostru, dar dureaza foarte mult pana cand efectele ei dispar.
Nu numai insomniacii trebuie sa renunte la cafeaua zilnica, ci si cei care iau medicamente. In general, medicamentele nu trebuie combinate cu niciun fel de drog, fie el cofeina, nicotina sau alcool, dar exista medicamente care interactioneaza in mod negativ cu cofeina. In aceasta categorie, intra unele antibiotice si bronhodilatatoare, dar si faimoasa efedra. Efedra sau ma-huang este un anorexigen (taie pofta de mancare) foarte des intalnit in pastilele pentru slabit, desi folosirea lui este riscanta pentru ca mareste riscul de infarct, atac cerebral si convulsii. Combinatia dintre efedra si cofeina este un adevarat cocktail letal pentru un organism mai slabit.
Legatura dintre cofeina si sanatatea cardiovasculara este inca mult discutata. Desi unele studii au aratat ca nu exista legatura intre cofeina si sanatatea cardio-vasculara, majoritatea medicilor sunt convinsi ca un consum regulat de cafea reprezinta un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Cofeina provoaca aritmie si tahicardie, mareste puterea batailor inimii, produce hormoni de stres si mareste temporar tensiunea arteriala. Desi aceste simptome nu sunt recunoscute de toti spoecialistii, cel mai bine este ca persoanele cu probleme cardiovasculare sa se abtina de la cafea. Pana la urma, este mai usor sa previi decat sa tratezi.
Cofeina, ca si alte droguri, da dependenta, deci nu este deloc usor sa renunti la ea. Ajungi sa consumi o cantitate mai mica si se va declansa sevrajul, cu dureri de cap, oboseala, nervozitate. Sunt simptome care vor disparea in cateva zile, dar uneori pot fi indeajuns de puternice incat sa te deranjeze mult.
Ce poti face pentru ca trecerea la o viata fara cofeina sa fie mai usoara? Iata cateva sfaturi.
– Redu incet, incet cantitatea de cofeina pe care o consumi. De exemplu, bea cu o jumatate de ceasca mai putin in fiecare zi. Astfel, corpul se obisnuieste treptat cu o cantitate din ce in ce mai mica, iar simptomele sevrajului vor fi mai usoare.
– Inlocuieste cafeaua normala cu una decofeinizata. Ar trebui sa aiba cam acelasi gust.
– Cand pregatesti ceaiul, lasa pliculetul in apa pentru mai putin timp. Astfel limitezi cantitatea de cofeina din ceaiul tau.
– Citeste eticheta pentru a vedea cata cofeina contine bautura ta. S-ar putea sa consumi mai multa decat crezi.
– Verifica daca nu cumva medicamentele pe care le iei contin cofeina. Unele analgezice mai puternice, pot sa contina pana la 100 mg de cofeina intr-o singura pastila.