fbpx

Bolile copilariei: oreionul

Parotidita epidemica, numita popular oreion, este o boala infectioasa contagioasa, ce apare de obicei la copii, fiind provocata de un virus. Ca si varicela este o boala a copilariei, destul de usoara, care trece de la sine si, in cele mai multe cazuri, nu are consecinte periculoase. Cei mai multi copii fac boala intre trei si sapte ani, mai ales daca stau zilnic printre alti copii (la cresa, la gradinita), dar oreionul poate sa apara si mai tarziu, dupa 20 de ani sau chiar dupa 30. Ca si in cazul varicelei, persoana care a avut oreion, devine imuna.

Oreionul este provocat de virusul orlian care poate ataca mai multe parti ale corpului, dar, de obicei, afecteaza glandele parotide (de unde si numele de parotidita), glande salivare situate intre ureche si maxilar. Glandele parotide devin umflate si dureroase, in special la incercarea de a mesteca sau inghiti alimente. Multi considera ca obrajii umflati reprezinta un semn clar de oreion, cand de fapt, exista multe boli care au acest simptom. De aceea, copilul trebuie dus la un medic care va stabili exact ce a provocat umflatura. De asemenea, copilul bolnav de oreion face febra, are dureri de cap si de gat, se simte slabit si obosit, motiv pentru care odihna la pat este necesara.

Citeste si:  Homeopatia, o metoda de tratament fara efecte adverse

Parotidita epidemica se transmite prin saliva. De aceea, se raspandeste repede printre copii. Ajunge ca cel bolnav sa tuseasca sau sa stranute pentru a-i infecta pe cei din jur. Virusul se poate transmite de la un copil la altul si daca cei doi folosesc aceleasi tacamuri sau pahare. Oreionul este la fel de contagios ca si gripa. Perioada de incubatie dureaza intre 18 si 21 de zile, dar exista si cazuri extreme cand poate dura 9 sau 35 de zile. Dupa aceasta perioada, se instaleaza boala, la inceput cu febra usoara si stare generala proasta, urmate de umflarea glandelor parotide.

Citeste si:  Televizorul si computerul dauneaza sanatatii mintale a copiilor

Fiind cauzat de un virus, oreionul nu se poate trata. Medicul nu poate face decat sa puna un diagnostic, apoi boala trebuie lasata sa evolueze si sa dispara. Nu se folosesc antibiotice, caci acestea nu pot lupta impotriva virusilor si nici aspirina, care poate declansa sindromul Reye. Sindromul Reye, uneori fatal pentru micut, ataca ficatul si creierul, iar aparitia lui a fost asociata cu administrarea de aspirina la copii cu infectii virale (oreion, varicela, rubeola). Iti poti ajuta copilul sa se simta mai bine dandu-i antiinflamatoare nesteroidiene, aplicandu-i comprese pe locul umflat si oferindu-i alimente lichide sau moi, usor de mestecat si inghitit. Evita sucurile sau alimentele acre care irita glandele salivare.

Desi in tarile dezvoltate, este considerat o boala usoara, oreionul poate provoca unele complicatii grave. De aceea, trebuie sa fii tot timpul in garda si atenta la simptome. Iata care sunt cele mai intalnite complicatii si cum le poti depista din timp:

Citeste si:  25 lucruri ciudate pe care nu le stiai despre organismul uman

– Orhita este o imflamatie a testicolelor. Daca baietelul tau are testicolele umlate si dureroase, mergi cu el la medic. Boala este dureroasa, dar foarte rar duce la infertilitate.
– Pancreatita este o boala a pancreasului. Ai grija la durerile abdominale, greturi si varsaturi.
– Ooforita, o inflamatie a ovarelor nu pare sa ameninte fertilitatea, dar este dureroasa. Crampele abdominale sunt primul semn.
– Pierderea auzului se intampla rar, dar este una din complicatii. Ai grija la durerile de urechi si pierderile de echilibru.

Toate acestea sunt complicatii care apar rar la copii. Pentru ei, este o boala destul de usoara. Simptomele oreionului sunt mai grave, iar sansele de a face complicatii sunt mai mari la adolescentii ajunsi la pubertate si la adulti. La femeile insarcinate, oreionul provoaca avort spontan. De aceea, copilul bolnav trebuie izolat pentru a nu infecta altii copii si, mai ales, adulti, la care oreionul da complicatii serioase, printre care si sterilitate.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.