
Metodele de diagnostic al autismului disponibile in prezent ar putea fi curand inlocuite de tehnici imagistice cu o acuratete mai mare, gratie eforturilor oamenilor de stiinta de la Universitatea Harvard si Universitatea din Utah (Statele Unite). Testul realizat de acestia a putut detecta tulburarea cu o acuratete de 94%.
Testul, care se foloseste de imagistica prin rezonanta magnetica (IRM sau RMN) pentru a masura deviatiile din activitatea electrica a creierului, ar putea inlocui curand testul subiectiv pe care specialistii il folosesc in prezent pentru a identifica tulburarea. De asemenea, ar putea conduce la o mai buna intelegere a autismului si astfel la tratamente mai eficiente pentru pacienti.
„Testul nu este inca gata pentru aplicarea sa clinica, insa descoperirile de pana acum sunt foarte promitatoare”, a declarat psihiatrul Nicholas Lange de la Universitatea Harvard, coordonatorul cercetatorii. „Testul ne ofera posibilitatea de a afla mai multe despre bazele biologice ale autismului si ne ofera cai de a imbunatati viata pacientilor”, a adaugat si Janet Lainhart, de la Universitatea din Utah.
Testul a fost aplicat pe doua grupuri de subiecti. Primul consta in indivizi diagnosticati anterior cu autism, pe baza testului subiectiv care ia in calcul informatii oferite de pacienti si parintii lor privind functionalitatea individului in diferite aspecte ale vietii, cum ar fi limbajul, functionarea in sociatate si comportamentul. Cel de-al doilea grup, de control, a fost alcatuit din indivizi sanatosi.
Subiectii au fost supusi unei scanari RMN, programata sa identifice difuziunea apei de-a lungul axonilor (prelungiri ale neuronilor) din creier, pentru a masura activitatea electrica a creierului. In urma scanarii au fost obtinute imagini si masuratori ale fibrelor microscopice din creier care sunt responsabile de limbaj, functionarea sociala si emotionalitate.
Masurand sase aspecte ale functionarii electrice a creierului, testul a putut distinge intre pacientii cu autism si subiectii sanatosi, cu o acuratete de 94%.
„Diferentele identificare de test sunt corelate cu simptomele clinice specifice autismului”, a afirmat Lainhart, adaugand ca la pacientii diagnosticati s-a observat o activitate electrica scazuta catre si de la regiunile creierului responsabile cu limbajul si comportamentul social.
Studiile vor continua in urmatorii doi ani, incluzand pacienti cu autism sever, copii mai mici si pacienti cu tulburari cerebrale precum tulburarile de limbaj, ADHD si tulburare obsesiv-compulsiva.
Sursa: Eurekalert