
Teoria potrivit careia o stare emotionala de bine aduce beneficii sanatatii este demult cunoscuta, insa un articol publicat recent in jurnalul Association for Psychological Science, vine sa sublinieze maniera in care emotiile pozitive pot influenta sanatatatea varstnicilor.
„Cu totii imbatranim. Insa felul in care o facem este cel care determina calitatea vietilor noastre”, a explicat Anthony Ong, de la Universitatea Cornell (Statele Unite), autorul lucrarii. Acesta sugereaza ca emotiile pozitive pot constitui un antidot puternic pentru stres, durere si boala.
Atitudinea pozitiva poate proteja sanatatea varstinicilor prin mai multe cai. Spre exemplu, oamenii mai fericiti pot aborda procesul natural de imbatranire intr-o lumina mai sanatoasa si mai optimista, facand miscare si alcatuindu-si programul zilnic astfel incat sa le permita un somn odihnitor noaptea. La fel, aceeasi oameni sunt mai predispusi la a nu adopta comportamente nocive, cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool. Acest lucru este cu atat mai important la varstnici, al caror organism este mai susceptibil la boli.
De asemenea, o atitudine optimista s-a demonstrat a avea un benerfic efect de combaterea a stresului – cunoscut factor de risc pentru numeroase afectiuni. Studiile au aratat ca persoanele cu emotii pozitive puternice prezinta un nivel mai scazut de substante asociate bolilor inflamatorii provocate de stres. In plus, prin adoptarea unei atitudini pozitive, oamenii ar putea chiar remedia unele dintre efectele fizice ale stresului.
Sursa: Association for Psychological Science