fbpx

Ateroscleroza poate fi pusa pe seama poluarii atmosferice

Expunerea la poluarea atmosferica accelereaza procesul de ingrosare a peretilor arteriali, proces in urma caruia apar boli de natura cardiovasculara, releva cercetatorii de la departamentul medical al Universitatii Californiei de Sud, implicati intr-un proiect de amploare alaturi de specialisti din Spania si Elvetia.

Studiul, publicat in PloS ONE, coreleaza in premiera calitatea aerului din mediul exterior cu instalarea aterosclerozei la oameni. „Detectarea acestei relatii intre progresia aterosclerozei si poluarea aerului ambiental, care se adauga celorlalti factori de risc deja cunoscuti si bine stabiliti, sugereaza ca rolul pe care il joaca factorii de mediu in cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare este mult mai mare decat se anticipase anterior”, afirma coautorul studiului Howard N. Hodis, doctor in medicina, profesor de medicina si medicina preventiva la Scoala de medicina Keck.

Citeste si:  Indemnizatia de maternitate pentru studente

Ateroscleroza – rigidizarea si calcifierea arterelor – este o afectiune ce poate degenera in atac de cord sau deces. Studiile de laborator efectuate in ultimii ani au aratat ca inhalarea aerului poluat rezultat din trafic sau alte surse accelereaza ateroscleroza.

Rezultatele studiului au la baza un numar de cinci studii clinice aleatorii controlate, efectuate de cercetatori intr-un interval de circa zece ani, ce au urmarit corelarea efectelor poluarii atmosferice de progresia aterosclerozei la 1483 de participanti din Los Angeles. S-au efectuat masuratori ale gradului de poluare atmosferica pentru zona vizata si s-a stabilit proximitatea resedintelor participantilor de zonele de expunere majora la factori poluanti specifici, cum ar fi autostrazi sau alte zone de trafic auto intens.

Cercetatorii au descoperit ca evolutia ingrosarii peretilor arterelor se accelereaza anual cu 5.5 micrometri la subiectii care locuiesc in preajma unei autostrazi sau zona de trafic auto intens, de doua ori mai mult decat la aceia care locuiesc in zone mai putin expuse. Descoperirile studiului sustin evident ipoteza conform careia zonele de trafic intens constituie locatii rezidentiale indezirabile pentru sanatatea individului, sunt de parere cercetatorii.

Cercetatorii care au colaborat la acest studiu au lansat doua alte studii de anvergura al caror obiect de analiza consta in examinarea si stabilirea gradului de implicare a poluarii atmosferice in aparitia prematura a aterosclerozei la copii si tineri adulti, grupe de varsta la care factorul de risc cardiovascular este scazut.

Citeste si:  Se organizeaza primul Congres International al Organizatiilor de Medicina Integrativa

„In eventualitatea in care studiile pe care le vom efectua, in care subiectii implicati sunt copii si tineri, confirma informatiile obtinute pe segmentul de populatie adulta, va fi necesara o strategie de preventie la nivel global, pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare corelat poluarii atmosferice”, este de parere Howard N. Hodis.

Sursa: Scoala de Medicina Keck, Universitatea Californiei de Sud

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.