fbpx

Atentie la sinuzita!

Din punct de vedere calendaristic, este toamna, insa temperaturile sunt unele potrivite sezonului rece, asadar raceala ne paste la orice pas. Chiar daca aparent este o boala minora, ea poate degenera si tocmai de aceea este bine sa o tratam corect. In cazul in care apar complicatii, acestae pot duce la instalarea sinuzitei.

In cazul in care nu stiai, sinusurile fetei sunt cavitati aflate in oasele ce inconjoara fosele nazale. Acestea au un rol foarte important in respiratie, in usurarea greutatii capului, in incalzirea si umidificarea aerului, in oxigenarea optima a creierului. Ele filtreaza aerul respirat, curatandu-l de impuritati si de microbi.

Sinuzita se caracterizeaza prin inflamarea si infectarea mucoasei care captuseste sinusurile fetei. Infectia sunusurilor poate determina dureri de cap sau presiune la nivelul ochilor, nasului, regiunii obrajilor sau la nivelul unei parti a regiunii cefalice. Persoanele bolnave de sinuzita pot prezenta, de asemenea, tuse, febra, respiratie urat mirositoare si congestie nazala cu secretii dense si abundente de culoare galben-verzuie.

Citeste si:  Sarcina sanatoasa, copil sanatos. Dileme vechi - raspunsuri noi

Atunci cand nu apar complicatii, sinuzita poate fi tratata cu succes de orice medic. Insa exista si cazuri mai grave, atunci cand nu este diagnosticata la timp si poate avea consecinte severe. Uneori poate fi fatala! Inflamatia sinuzitei poate fi acuta, atunci cand se instaleaza brusc si evolueaza foarte repede sau poate fi cronica avand un debut lent. Acest fel de sinuzita este cea mai comuna.

Sinuzita acuta apare din cauza propagarii unei infectii de la nivelul foselor nazale sau la nivelul radacinii unui dinte de pe maxilarul superior. Semnele si simptomele constau adesea intr-o scurgere nazala purulenta care poate fi posterioara si care poate trece in faringe fara sa se exteriorizeze. De asemenea, starea generala de oboseala cat si febra (in jur de 38,5 grade C).

Citeste si:  Afla mai multe despre dieta conceputa de Sylvester Graham

Un alt semn intalnit la persoanele care sufera de sinuzita sunt durerile locale ale fetei, in special dedesubtul ochilor (sinuzita maxilara) sau deasupra ochiului (sinuzita frontala). Mai pot aparea dureri si in spatele ochiului (sinuzita sfenoidala), dar si la nivelul intern al unghiului ochiului (sinuzita etmoidului).

Tratamentul consta in pulverizari locale de medicamente vasoconstrictoare, inhalatii calde si mentolate, dar si analgezice. Acest tip de tratament se refera la starea usoara de sinuzita, in formele ei putin dureroase si febrile. Tratamentul pentru formele mai avansate asociaza antibiotice si antiinfalamtoare luate pe cale orala. In formele foarte dureroase, sunt necesare uneori punctia si spalatura.

Citeste si:  Fitness pentru creier

Sinuzita cronica reprezinta o inflamatie a sinusurilor fetei care dureaza mai mult de trei luni. Ea poate fi unilaterala si bilaterala. Semnele si simptomele acestei boli sunt in general scurgerea nazala mai mult sau mai putin purulenta, senzatia de obstructie nazala si tuse cronica in timpul noptii.

Tratamentul consta in asocieri de antibiotice, antiinfalamtoare si descongestionante ale foselor nazale. In cazul in care acest tratament nu da rezultat, se poate interveni si pe cale chirurgicala.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.