fbpx

Atentie la bolile din stranduri si piscine!

A venit vara si vrem sa ne racorim. Este de inteles, dar fii atenta la bolile din stranduri si piscine care ne pandesc de fiecare data. Inotul intr-un bazin alaturi de alte zeci de persoane te expune la o sumedenie de boli infectioase ale pielii, ochilor, infectii respiratorii si chiar boli cardiace. Uneori aceste boli nu devin periculoase doar pentru persoanele care fac baie in bazin, piscine sau centre spa, ci si pentru cele care fac baie in apa marii. In cazul marii, infectia cu boala respectiva se face daca accidental persoana in cauza a inghitit apa infestata cu germenii ce declanseaza afectiunea cu pricina.

Clorinarea apei, desi distruge majoritatea microbilor si bacteriilor, nu sterilizeaza apa. Sunt anumite tipuri de germeni care pot rezista in apa clorinata de la cateva ore pana la cateva zile. Pentru a se face o clorinare corecta, clorul pus in apa ar trebui sa aiba o anume concentratie, insa din cauza apei calde acesta se evapora mult mai repede. Din pacate, nu se poate adauga mai mult decat este permis, deoarece excesul de clor poate duce la aparitia unor afectiuni cutanate.

Citeste si:  Ghidul Pacientului Roman - din 13 aprilie, la chioscurile de ziare

Iata care sunt principalele boli ce pot fi luate de la piscine si bazine

Bolile digestive:

Disenteria bacilara sau sighellioza este o afectiune care apare in urma ingerarii apei contaminate cu bacterii provenite din materii fecale. Este de ajuns un numar foarte mici de germeni (10-100) pentru ca infectia sa se produca. Tocmai de aceea, aceasta afectiune este foarte usor de contactat. Simptomele bolii sunt urmatoarele: diaree, greata, varsaturi, febra, crampe abdominale.

E. Coli este o alta afectiune grava cauzata tot de ingerarea apei contaminate cu virusii ce o provoaca. Infectia manifestata prin diaree si leziuni intestinale poate fi fatala daca nu este tratata la timp.

Giardioza reprezinta o infectie a intestinului subtire manifestata prin diaree acuta. Afecteaza in mod special copiii si este cauzata tot de ingestia apei.
Hepatita A

Afectiuni dermatologice:

Acneea la clor poate sa apara la persoanele care sufera deja de acnee si consta in agrevarea leziunilor cutanate preexistente datorita actiunii clorului folosit la dezinfectarea apei. Apare in special pe fata, frunte, dar si alte zone ale corului.

Granulomul de piscine apare in general la cei care inoata in piscine, rauri, lacuri care au apa incalzita. Poate aparea la orice varsta si se manifesta sub forma unei mici leziuni cutanate preexistente. Debuteaza cu o umflatura violacee care, mai tarziu, dupa cateva saptamani, se transforma intr-o ulceratie.

Citeste si:  Vreti sa aveti o piele frumoasa si sanatoasa? Mancati morcovi si prune!

Ciuperca piciorului este probabil cea mai intalnita boala luata de la piscina. Apare pe talpa si spatiile dintre degetele piciorului. Principalul simptom este pruritul accentuat de caldura. De foarte multe ori, poate aparea suprainfectia bacteriana. Ca sa evitati infectia cu aceasta micoza, nu stati desculti la dusuri sau in preajma piscinei si nici nu imprumutati incaltamintea uda a unei persoane care tocmai a fost la strand. Imediat dupa plecarea de la plaja folositi sprayuri antimicotice.

Conjunctivita de piscine este si aceasta o boala extrem de intalnita. Aparitia ei se datoreaza infectarii cu clamidia trachomatis si, fata de conjunctivitele obisnuite, este o afectiune mult mai grava. Se intalneste indeosebi la persoanele care frecventeaza piscinele si bazinele prost intretinute. Este extrem de contagioasa, iar frecventa ei se datoreaza temperaturii ridicate care favorizeaza dezvoltarea germenilor. Boala se manifesta prin inflamarea severa a ochilor, umflarea pleopelor si secretie conjunctivala mucopurulenta. Tratamentul pentru aceasta boala este complex si de lunga durata. Combina dezinfectante oculare, antialergice si antibiotice. Pentru a preveni acest tip de conjunctivita, se recomanda spalarea ochilor la iesirea din bazin cu apa curata.

Citeste si:  Importanta aerului curat

Xeroza este o boala ce afecteaza ochii si se caracterizeaza prin uscarea si contactarea conjunctivitei, prin disparitia secretiei lacrimale si opacifierea corneei, care in unele cazuri devine alba. De cele mai multe ori, apare ca o reactie la substantele dezinfectante din apa.

Afectiuni ale urechilor:

Otita de piscina este produsa de diverse microorganisme prezente in apa strandurilor. Boala poate aparea la cateva zile departare din momentul contactului cu apa si se manifesta prin mancarimi, durere, senzatie de ureche infundata. Daca prezinti aceste simptome, adreseaza-te de urgenta medicului ORL.

Pentru ca o asemenea problema sa nu va strice vacanta, evitati sa inghititi apa in timpul inotului, folositi ochelari de inot pentru a va proteja de apa, faceti dus la iesirea din bazin si clatiti-va ochii cu apa curata. Nu faceti baie in locuri neamenajate gen lacuri, bazine prost intretinute si frecventati numai strandurile si piscinele autorizate.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.