Astmul si neplacerile cauzate (partea I)

Please select a featured image for your post

Exista oameni care au un talent innascut in practicarea unui sport, in interpretarea la un instrument muzical, sau in a rezolva probleme de geometrie. Se descurca atat de bine incat ni se pare normal sa faca lucrurile respective, si cu atata usurinta.
Insa exista si oameni care au o problema cu ceea ce pentru noi e un lucru ce vine de la sine: respiratia. Cand o persoana sufera de astm, a respira e un lucru foarte dificil, si cele mai banale activitati sunt un chin. Ce este astmul? Este o afectiune pulmonara,in care sunt afectate bronhiile bolnavului. Cand o persoana respira normal, aerul este inspirat pe nas, traverseaza traheea, apoi prin bronhii ajunge in plamani si este expirat pe aceeasi cale. Oamenii cu astm au bronhiile inflamate, adica au dimensiuni marite si secreta mucus in abundenta. Sunt de asemenea foarte sensibile – hiperreactive la anumite substante, cum ar fi praful, fumul de tigara. Acesta hiperreactivitate determina constrictia muschilor din peretele broniilor-care, impreuna cu inflamarea bronhiei duce la scaderea diametrului acesteia, astfel trecerea aerului este foarte dificila.
Oamenii care au astm prezinta periodic dificultati in a respira-cand apar crizele de astm, care se manifesta prin tuse,wheezing (un zgomot asemanator fluieratului atunci cand respira, dureri in piept, iar respiratia nu mai are aceeasi amplitudine. Multi pacienti aseamana criza de astm cu senzatia pe care o au atunci cand incearca sa respire printr-un pai-aerul patrunde foarte greu in plamani. Intre crize pot respira normal sau pot prezenta doar unele simptome, precum tusea. Altii pot tusi doar in timpul exercitiilor fizice sau doar noaptea si nu vor avea niciodata un atac propriu-zis de astm.
Citeste si:  Aveti grija cu dulciurile
Cine cauzeaza astmul? Nu se stie exact. Se presupune a fi o combinatie intre factorii de mediu si factorii genetici. Astmul nu este o afectiune contagioasa, si un procent mai mare din cei care au astm sunt supraponderali. Factorii de la care porneste o criza difera de la o persoana la alta, acestia purtand numele de factori declansatori sau triggers.
Citeste si:  Dietele din reviste sau de pe internet nu dau rezultate benefice
Iata cativa dintre cei mai comuni factori:
Alergenii: astmul este o reactie alergica la anumite substante: particulele de praf, polenul, parul de animal, insectele, mucegaiul.
Substantele iritante si poluante din aer: praful de creta, fumul, fumul de tigara,parfumurile, cosmeticele.
Exercitiile fizice: activitatea fizica poate induce o criza de astm,insa din fericire medicamentele antiastmatice trateaza cu succes aceasta forma de astm, astfel incat sportul poate fi practicat in continuare.
Vremea: aerul rece sau uscat poate fi considerat un trigger al astmului,ca si umiditatea extrema si caldura.
Sunt mai multi factori care induc astmul,care difera de la o persoana la alta. Chiar si plansul, rasul in hohote sau strigatul pot determina micsorarea bronhiilor, cauzand o criza de astm.

Citeste si:  Farmaciile HelpNet: puncte de prim ajutor pentru persoanele afectate de temperaturile ridicate

Un comentariu
  1. salut,asmul se poate vindeca,MAMA mea face un medicament care este foarte vechi din strabuni; a vindecat foarte multa lume,pentru mai multe informati sunati la 0765035344 sau 0243266623..,mirea maria jud ialomita orasul AMARA…suna si nu o sa regreti,,FOARTE MULTA LUME SUFERA DE ASM:(VINDECAREA DUREAZA FOARTE REPEDE,,,SI NU O SA VA MAI TREBUIASCA SPREIURI TOATA VIATAA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.