fbpx

Apneea obstructiva de somn: de la intelegerea riscurilor la tratament

Apneea obstructiva in somn (SAS) este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii de cel putin 10 secunde, repetate si frecvente in timpul somnului. Riscurile sociale si medicale asociate cu apneea obstructiva in somn netratata sunt: accidente rutiere, accidente profesionale si/sau casnice, moarte subita in somn, hipoventilatie diurna, hipertensiune pulmonara, hipertensiune arteriala sistemica, cord pulmonar cronic, atacuri ischemice cerebrale sau coronariene, scaderea libidoului, impotenta.

Apneea obstructiva este asociata cu simptome, ce pot fi usor sesizate la propria persoana sau la cei apropiati. Aceste se impart in:

Simptome pe timpul noptii: sforait persistent zgomotos, pauze in respiratie, senzatie de sufocare si gafaiala, somn neodihnitor, vizite frecvente la baie
Simptome pe timpul zilei: dureri de cap matinale, somnolenta diurna, capacitatea redusa de concentrare, iritabilitate, adormire in timpul unor activitati de rutina.

Pacientul face o serie de investigatii obligatorii, se completeaza un chestionar, pe baza caruia se face o cuantificare a numarului de puncte acumulat, un scor, care spune stadiul bolii – daca este usoara, severa sau moderata. Apoi se face programarea pentru noaptea de diagnostic cand pacientul doarme cuplat la un aparat care inregistreaza toate miscarile acestuia, inclusiv stadiile somnului. Sunt monitorizate, de asemenea, tulburarile care apar in respiratie, tulburarile de ritm cardiac, gradul de oxigenare, de relaxare musculara, miscarile ochilor.

In functie de diagnosticul stabilit dupa aceasta evaluare, se trece la cea de-a doua etapa: noaptea de terapie in care se testeaza proteza respiratorie – aparat in presiune pozitiva continua (CPAP) care este de fapt un ventilator. Rezultatele tratamentului se vor simti imediat: pacientii se vor bucura de un somn odihnitor, vor disparea sforaitul si somnolenta diurna, iar calitatea vietii se imbunatateste in mod evident.

„In acest moment in Romania SAS este recunoscuta doar partial ca afectiune respiratorie si nici diagnosticul nici tratamentul nu sunt compensate de asigurarile de sanatate. In consecinta, Societatea Romana de Pneumologie si partenerii sai fac toate eforturile pentru a imbunatati accesul pacientilor la informatie, diagnostic si tratament si in acelasi timp isi asuma responsabilitatea formarii de specialisti care sa gestioneze corect aceasta afectiune”, a declarat prof. dr. Florin Mihaltan, in cadrul conferintei de presa prilejuita de Ziua Internationala a Somnului – marcata in acest an pe 18 martie, sub deviza „Dormi sanatos, cresti sanatos”.

Citeste si:  Proteine

Ce spune statisticile?

Statisticile internationale arata ca pacientul tipic cu SAS este barbat (studiile din laboratoarele de cercetare a somnului arata ca SAS e de 5 ori mai frecvent la sexul masculin, iar la femei SAS este frecvent la menopauza), are varsta cuprinsa intre 30-60 de ani, sufera de obezitate (70% din pacientii cu SAS), fumeaza si are tulburari de somn, des identificate prin sforait si somnolenta pe timpul zilei.

Se estimeaza ca aproximativ 35% din populatia adulta nu doarme suficient, iar consecintele se rasfrang asupra sanatatii fizice si mentale, care implica la randul lor anumite costuri. Pentru Romania nu exista date, insa un studiu efectuat in SUA a determinat costurile insomniei, sume cuprinse intre $92.5 bilioane – $107.5 bilioane, 71,000 indivizi au avut leziuni in fiecare an datorate accidentelor din cauza somnului, 1.550 mor prin accidente legate de somn pe autostrada, 46% din ei raporteaza tulburari ale somnului care duc la absente de la serviciu, la evenimente sau erori la locul de munca (comparativ cu 15% la cei care dorm sanatos).

Citeste si:  Prevenirea si combaterea matretii de sezon

In Romania nu exista date oficiale despre incidenta SAS, insa conform datelor estimate de catre Societatea Romana de Pneumologie exista aproximativ 1 milion de pacienti adulti cu SAS, care nu sunt diagnosticati din cauza lipsei de informare sau care sunt netratati din cauza accesului la tratament si costurilor. In toata tara, in perioada 2004-2010 s-au facut aproximativ 8.000 diagnosticari din care s-au tratat 2.500 pacienti.

Sursa: Societatea Romana de Pneumologie

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.