fbpx

Antibioticele deterioreaza pe termen lung flora intestinala

Tratamentele cu antibiotice pot influenta semnificativ flora intestinala, aceasta ajungand sa „inmagazineze” gene rezistente la astfel de medicamente chiar si dupa doi ani de la tratament, sunt de parere oamenii de stiinta. Acestia spun ca ca acest efect creste riscul ca genele rezistente sa faciliteze actiunea bacteriilor daunatoare.

Antibioticele prescrise pentru tratarea infectiilor bacteriene au, de asemenea, impact asupra florei microbiene normale a intestinului uman. Acestea pot altera compozitia florei, permitand astfel micro-organismelor rezistente la antibiotice sa prolifereze.

Citeste si:  Ar-Medica marcheaza 18 ani de traditie in organizarea evenimentelor medicale

Pana in prezent, efectul antibioticelor asupra florei intestinale era considerat a fi unul de scurta durata, orice deteriorari reglandu-se dupa cateva saptamani de la incheierea tratamentului.

Cu toate acestea, noile studii au demonstrat ca, la nivel intestinului, pot fi detectate niveluri crescute ale genelor rezistente dupa doar sapte zile de tratament cu antibiotice, acestea mentinandu-se in organism chiar si pana la doi ani.

„Consecintele pot pune in pericol viata pacientului”, explica autoarea studiului, dr. Cecilia Jernberg, de la Institului Suedez de Control al Bolilor Infectioase. „Prezenta pe termen lung a genelor rezistente creste dramatic riscul ca ele sa fie exploatate de bacteriile daunatoare care trec prin intestin. Aceasta ar putea scadea rata de succes a tratamentelor ulterioare cu antibiotice, ducand la aparitia unor noi tulpini bacteriene, rezistente la antibiotice”.

Citeste si:  Portocalele fac minuni

Sursa: Eurekalert

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.