fbpx

Alcoolul si silueta

Un pahar de vin baut seara te relaxeaza. Un shot de tequila la o iesire cu fetele in oras te scapa de inhibitii. La fel si un martini cand te intlnesti cu el. O bere iti potoleste setea intr-o zi calduroasa de vara. Teoretic, consumul moderat de alcool face chiar bine organismului nostru. Ei, si daca nu-i moderat doar n-o fi foc, te vei gandi. Ba este, mai ales daca tii regim! Pentru a sta departe de tentatii e important sa intelegi ce se intampla in organismul tau atunci cand bei.

Bauturile alcoolice sunt foarte bogate in calorii, dar foarte sarace in nutrienti. De cate ori bei alcool consumi calorii goale care nu-ti aduc niciun beneficiu. Nu mai bine ai introduce in organism acele calorii printr-un aliment care iti da si energie si iti si potoleste foamea? Pentru ca una din marile probleme ale alcoolului este aceea ca iti provoaca foamea.

Citeste si:  Expunerea la pesticide pe durata sarcinii: risc de ADHD la copil

Alcoolul nu se incadreaza in niciuna din cele trei grupe de nutrienti (carbohidrati, glucide, lipide). Imediat ce il detecteaza, organismul da alarma fiindca il ia drept o toxina. Pentru ca nu poate fi descompus in stomac, alcoolul trece direct in sange, iar la cinci minute dupa ce l-ai consumat deja poti sa-ti masori concentratia de alcool din organism. Sarcina dificila de a elimina toxina ii revine ficatului, dar e nevoie de ceva timp. La o persoana care cantareste 70 de kilograme, o bere va fi metabolizata in 2 ore. Deci daca bei prea repede si ficatul nu poate face fata, alcoolul se plimba prin venele tale si ajunge in tot corpul. Celulele creierului sunt tinta cea mai usoara… dar asta e alta poveste. Sa revenim la ficat.

In cazul in care nivelul zaharului din sangele tau scade foarte mult, ficatul trece la treaba; el preia rezervele de carbohidrati din corp si le transforma in glucoza, asa incat glicemia sa creasca. Daca iti bombardezi ficatul cu alcool, el nu mai poate sa isi vada de treaba lui. Asa cum am mai spus, ficatul vede alcoolul ca pe o toxina care trebuie eliminata cat mai repede din organism. Asa ca lasa la o parte orice alta treaba si se pune pe metabolizat alcool. Inchipuie-ti ca ai baut o bere. Timp de cel putin doua ore, ficatul tau nu face altceva decat sa „proceseze” acea bere. Asta inseamna ca glicemia ta va scadea destul de mult. Si care e urmarea unei glicemii scazute? Pofta de mancare, in special pofta de dulce. Asta inseamna ca vei manca orice gasesti la indemana, mai ales ca alcoolul din sange te face sa uiti de dieta si de toate regulile pe care ti le-ai impus.

Ai zice ca ajunge sa mananci atunci cand consumi alcool sau imediat dupa. Nu-i chiar asa. Ficatul se apuca repede sa descompuna alcoolul si lasa la o parte substantele provenite din mancare. La sfarsitul procesului, rezulta un numar mare de calorii provenite din alcool. Cand ficatul reuseste sa descompuna si substantele provenite din mancare, deja ai acumulat destule calorii pentru a-ti asigura energia. Deci tot ce ai mancat nu va mai fi consumat ci se va depune.

Citeste si:  Cum sa tinem tantarii la distanta cu repelenti naturali?

Daca e musai sa bei alcool, alege orice altceva in afara de bere. In primul rand, berea contine zahar sub forma de maltoza. In al doilea rand, maltul din orz, folosit la fabricarea berii, se foloseste si in fermele zootehnice ca… agent de ingrasare. Si cred ca asta spune tot.

Un comentariu
  1. Berea lasa in urma o burtica de nu te vezi, indiferent ca esti femeie sau barbat :)) Eu una prefer vinul, e mai sanatos din unele puncte de vedere si din cate stiu ajuta mai bine la digestie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.