Adenomul si cancerul de prostata pe primul loc in tumorile barbatului

Please select a featured image for your post

Numai ieri, in Europa, circa 250 de barbati au murit de cancer de prostata, este statistica sumbra pe care Asociatia Romana de Urologie a prezentat-o in cadrul conferintei de presa “Saptamana Urologica Europeana”, desfasurata in 14-15 septembrie, la Bucuresti, pentru a sublinia importanta examenului fizic in identificarea si tratarea precoce a afectiunilor sistemului urinar masculin.
Datele epidemiologice, furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, plaseaza adenomul si cancerul de prostata pe primul loc intre tumorile barbatului, incidenta acestor boli atingand un procent de 80% din populatia masculine cu varsta de peste 80 de ani, se arata in prelegerea sustinuta de Prof. Dr. Ioanel Sinescu, Presedinte al Asociatiei Romane de Urologie.
La barbatul tanar, cele mai frecvente sunt afectiunile inflamatorii, statisticile internationale raportand afectarea a 40% din populatie, cu varsta sub 50 de ani. Simptomatologia urinara joasa – urinari frecvente, dificultate de mictiune, jet urinar sab, evacuarea vezicala incomplete, imposibilitatea urinarii – reprezinta principalul motiv de prezentare la medic al pacientilor cu tulburari clinice induse de patologia prostatei. Desi simptomele nu pot preciza diagnosticul, acestea constituie un adevarat semnal de alarma pentru pacient si medic deopotriva.
Examenul fizic, insotit obligatoriu de tuseul rectal, ecografia prostatica si determinarea antigenului prostatic (PSA) sunt doar cateva dintre metodele de investigatie pe care urologul la are la dispozitie in stabilirea unui diagnostic precis.
Obiectivul Asociatiei Romane de Urologie, in parteneriat cu cea Europeana, este acela de a populariza in randul pacientilor si persoanelor cu grad de risc, informatii concrete bazate pe evidenta, care sa indemne la respectarea protocoalelor de tratament validate si sa  limiteze automedicatia – care poate conduce la adevarate drame medicale prin evolutia necunoscuta a cancerelor vezico-uretro-prostatice.

Citeste si:  Rozmarin
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.