fbpx

Adenomul de prostata (hipertrofia benigna de prostata – HBP)

Please select a featured image for your post

Ce este adenomul de prostata?

Prostata este o glanda, intalnita numai la sexul masculin, care este situata intre vezica urinara si tubul prin care este eliminata urina (uretra) si care se mareste progresiv odata cu inaintarea in varsta.

Dintre afectiunile prostatei, adenomul sau hipertrofia benigna de prostata (HPB), cum este denumita stiintific, este cea mai frecventa. Acest adenom este o tumora benigna formata in jurul canalului prin care se scurge urina din vezica urinara, pe care il poate comprima uneori complet, situatie ce necesita introducerea unei sonde. Primul organ afectat, in cazul imbolnavirii glandei prostatice, este vezica urinara.

Adenomul de prostata afecteaza aproximativ 70% dintre barbatii sexagenari si aproximativ 90 % din barbatii peste 75 de ani.

20 % dintre barbatii de 40 de ani si 50% dintre barbatii peste 50 de ani dezvolta simptome de hipertrofie benigna de prostata, dar numai 10% au nevoie de interventie medicala sau chirurgicala.

Care este cauza aparitiei adenomului de prostata?

Cauza acestei boli nu este in intregime elucidata, dar, specialistii au constatat ca apare la persoanele de sex masculin in varsta de peste 40-50 de ani, ca urmare a unor dezechilibre hormonale.

Care sunt simptomele adenomului de prostata?

Citeste si:  Elimina stresul citind

Simptomele bolii constau, la debut, in urinatul mai frecvent in a doua jumatate a noptii. Apoi, mictiunile devin mai dese si ziua, insotite de o oarecare dificultate in golirea vezicii si de o senzatie de evacuare incompleta. Intr-un stadiu avansat al bolii, se impune un efort din partea bolnavului pentru a mai putea urina.

Este recomandat, de urgenta, consultul medical de specialitate in cazul aparitiei urmatoarele simptome:

incetinirea fluxului urinei si scaderea fortei de eliminare
retentia urinei in vezica si nevoia de a urina frecvent
dificultate in urinare
eliminarea intrerupta a urinei
jet urinar slab
oprirea si reinceperea urinarii
eliminarea picatura cu picatura la sfarsitul urinatului
cresterea frecventei urinarii in timpul noptii (nicturie)
incapacitatea de a goli complet vezica urinara
urinarea cu sange (hematurie)
infectii ale tractului urinar

Care sunt factorii de risc pentru aparitia adenomului de prostata?

Principalii factori de risc sunt: inaintarea in varsta; istoricul familial; factorii geografici si de mediu (afectiunea este mai des intalnita la barbatii europeni decat la barbatii asiatici).

Cum poate fi prevenita aparitia adenomului de prostata?

Cea mai buna metoda de prevenire a adenomului de prostata este controlul medical periodic, care include o examinare minutioasa a prostatei.

De asemenea, schimbarea stilului de viata prin limitarea consumului de lichide dupa orele 19.00; diminuarea consumului de alcool; inlocuirea decongestionantelor nazale cu alte medicamente, inlaturarea sedentarismului si evitarea temperaturilor scazute poate constituie un mod eficient de preventie.

Citeste si:  Dieta vegetariana: Afla cum sa obtii cei mai buni nutrienti

Care sunt metodele de diagnosticare a adenomului de prostata?

Medicul specialist va determina prin istoric, prin examen fizic (care se axeaza pe tractul urinar) si prin analiza urinei, daca problema urinara este cauzata de hipertrofia benigna de prostata (adenom de prostata).

Consultul mai poate include:

tuseul rectal (prin care se verifica marimea si fermitatea prostatei);
analiza urinei (examenul sumar de urina) si urocultura;
un test al antigenului specific prostatei (PSA) (pentru depistarea cancerului de prostata).

In cazul in care simptomele sunt mai accentuate, pot fi facute urmatoarele teste suplimentare (numite studii de urodinamica):

Chestionarul
Testul volumului urinar rezidual
Cistomanometria
Ecografia
Studii urodinamice
Cistoscopia
Pielografia intravenoasa (urografie).

Care sunt complicatiile adenomului de prostata?

Complicatiile adenomului de prostata depind de momentul diagnosticarii lui, de bolile alaturi de care evolueaza in organism, de starea generala a pacientului si, mai ales, de calitatea tratamentului.

Cauzele complicatiilor produse de marimea prostatei pot fi: cancerizarea celulelor adenomatoase; volumul mare de urina ce nu mai poate fi eliminat din vezica; aparitia hemoragiilor repetate; aparitia infectiilor tractului urinar, aparitia insuficientei renale sau a insuficientei cardio-pulmonare etc.

Citeste si:  Fibromul uterin (fibromiomul)

Care este tratamentul adenomului de prostata?

Se recomanda monitorizarea medicala anuala si expectativa pentru majoritatea barbatilor cu adenom de prostata.

Tratamentul cu medicamente se recomanda pacientilor care nu au indicatie operatorie, tratament ce poate sa fie asociat cu alte masuri auxiliare, realizand ameliorarea calitatii vietii acestora, o data cu inlaturarea tulburarilor mictionale. Tot cu medicamente poate sa fie amanata o operatie, daca sunt contraindicatii pentru o perioada anume. Terapia medicamentoasa a redus semnificativ numarul operatiilor de prostata, dar ele produc si manifestari nedorite: pierderea cu peste 50% a functiei sexuale (tulburari de ejaculare, scaderea libidoului, impotenta), ameteli, greturi, voma, astenie.

Interventia chirurgicala este considerata tratamentul cel mai eficient si este utilizata la barbatii cu simptome grave. Este si cea mai buna metoda de a diagnostica si trata precoce cancerul de prostata. Interventia chirurgicala se face de obicei prin uretra, fara a lasa cicatrici. Interventia are cateva riscuri, cum ar fi sangerarea, infectia sau impotenta. Aceste riscuri sunt in general scazute.

Exista trei tipuri de interventiii chirurgicale pentru adenomul de prostata:

rezectia transuretrala a prostatei (TURP)
incizia transuretrala a prostatei (TUIP)
chirurgia deschisa

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.