fbpx

3.5 MILIOANE DE SECUNDE NE DESPART DE TERMENUL LIMITA PREVAZUT PENTRU A ACOPERI DEFICITUL MONDIAL DE CADRE MEDICALE

CAMPANIA SOCIALA MONDIALA MOBILIZEAZA TINERII DIN TARILE CU ECONOMII EMERGENTE, DAR UNDE MOR INCA MILIOANE DE COPII.

Organizatorii campaniei mondiale vor avertiza liderii lumii astazi, joi 11 august, prin intermediul mass-media, ca mai au la dispozitie doar 3,5 milioane de secunde pentru a acoperi deficitul mondial de cadre medicale.

Apropiindu-se termenul-limita de indeplinire a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, guvernele trebuie sa-si afirme, cu ocazia Adunarii Generale a Natiunilor Unite din 20 septembrie – 3,5 milioane de secunde distanta, angajamentul de a mari numarul cadrelor medicale pentru a salva vieti.

Pentru a marca numaratoarea inversa a celor 3,5 milioane de secunde, este lansat online un avatar amuzant prin intermediul caruia oamenii din lumea intreaga isi demonstreaza solidaritatea cu aceasta campanie prin schimbarea pozei de profil pe Facebook sau Twitter cu imaginea unui „supererou” medical – si prin trimiterea automata a unui mesaj catre prieteni pentru a face acelasi lucru.

Peste 100.000 de persoane din lumea intreaga sunt implicate in realizarea unui avatar, in special tinerii din tarile cu economii emergente in care utilizarea retelelor de socializare a crescut fulminant, cum ar fi India sau Nigeria si in care milioane de copii inca mai mor din cauze ce pot fi prevenite. Prin dezvoltarea platformelor online si a unor modalitati amuzante de participare, campania contribuie la antrenarea noii generatii din tarile emergente in actiuni sociale.

Participantii in derularea campaniei au intrebuintat diverse intrumente media pentru a face presiuni asupra liderilor lumii. Pe Twitter, hashtag-ul #healthworkers a ajuns, pana in prezent, la doua milioane de persoane , iar peste un milion si-au aratat interesul si suportul, online si offline, prin semnarea petitiilor, prin participarea la marsuri sau concerte ori alte evenimente distractive de promovare a cauzei. Peste 250 de organizatii din lume, inclusiv Salvati Copiii International, s-au alaturat acestei actiuni.

Mai mult de 40 de milioane de copii nu beneficiaza de ingrijirea medicala elementara.

8 milioane dintre ei mor in fiecare an inainte de implinirea a cinci ani de viata. Cu personal medical suficient, cu resurse adecvate, multe dintre aceste tragedii pot fi evitate. Concomitent, sustinatorii campaniei promoveaza mesajul prin metode vizuale ample, organizand o caravana a celui mai mare plasture din lume (cu dimensiunea de 5 m pe 1,5m) in Liberia, Tanzania, China si Marea Britanie.

Citeste si:  Fara aspirina in timpul sarcinii

„Cadrele medicale sunt adevaratii eroi”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania. „Ii indemnam pe toti sa raspandeasca mesajul nostru schimbandu-si profilul online cu un lucrator medical folosind site-ul healthworkerscount.org. Sa aratam liderilor lumii ca a sosit momentul sa ia masuri!”

La mai putin de 6 saptamani pana la Adunarea Generala Natiunilor Unite, organizatorii campaniei doresc ca si alte tari sa se inspire din exemplul Germaniei, care a fost de acord sa aloce 3,1 milioane $ pentru suplimentarea personalului medical sau al Norvegiei, cu cea mai generoasa donatie per capita in domeniul sanatatii. Tari in curs de dezvoltare, ca Vietnam sau Sri Lanka, au obtinut, prin investitii in marirea numarului de cadre medicale, rate impresionate de supravietuire a copilului.

Citeste si:  Gama Eurovita Osteo Vitactiv, acum in concentratii diferite, pentru nevoile diferite ale organismului

„Planeta are nevoie de 3,5 milioane de cadre medicale, iar campania are nevoie de tine,” spune Gabriela Alexandrescu. „Poti deveni si tu un supererou pe healthworkerscount.org, implica-i pe prieteni, si astfel vei sprijini efortul nostru in promovarea maririi numarului de cadre medicale. Ingrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea asigura, de fapt, supravietuirea copiilor care vin pe lume. In acest scop, Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu compania farmaceutica GlaxoSmithKline (GSK) si cu sprijinul Ministerului Sanatatii, deruleaza programul „Fiecare copil conteaza”, urmarind reducerea mortalitatii in randul copiilor sub 5 ani din 16 comunitati defavorizate din judetele Brasov, Caras-Severin, Dambovita si Vrancea.”

In Romania, rata mortalitatii infantile ramane o problema majora, in conditiile in care cele mai multe dintre decesele copiilor de sub un an ar putea fi prevenite, prin programe integrate de monitorizare medicala a femeii insarcinate si a nou-nascutului. In 2009, mortalitatea infantila a fost de 10,1 la 1000 copii, dubla fata de media Uniunii Europene.

Salvati Copiii considera ca, in Romania, pentru a salva vietile mamelor si copiilor este necesar:

– Sa fie asigurat integral costul planurilor de sanatate pentru mame, nou-nascuti si copii, cu tinte si termene precise pentru a extinde si intari forta de munca in domeniul sanatatii si pentru a imbunatati colectarea de date in acest domeniu. Planurile trebuie sa aiba obiective care privesc educatia, pregatirea, legislatia si regulamentele, recrutarea, valorificarea si angajarea, ca si asocierea moaselor si a altor lucratori din domeniul medical.

Citeste si:  Radiatiile ultraviolete

– Sa fie eliminate inegalitatile si asigurata finantarea pentru desfiintarea barierelor in pastrarea sanatatii femeilor, nou-nascutilor si copiilor, inclusiv eliminarea taxelor de orice fel in acest domeniu. Asigurarea pentru femeile si copiii din categoriile cele mai defavorizate si marginalizate a accesului la ingrijiri de sanatate, eliminarea cauzelor inegalitatii prin angrenarea comunitatilor in sistemul national de sanatate.

Organizatia Salvati Copiii Romania este o institutie cu rol social, a carei misiune este aceea de a garanta egalitatea de sanse pentru toti copiii, indiferent de mediul din care acestia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum si prin presiuni exercitate asupra factorilor de decizie si mobilizarea liderilor din societatea civila. Salvati Copiii promoveaza de 20 ani drepturile copilului, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Peste 500.000 de copii au fost inclusi in programe educative, de protectie si asistenta medico-sociala, de stimulare a participarii lor in actiuni de promovare si recunoastere a drepturilor lor. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, care cuprinde 29 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii vizitati www.salvaticopiii.ro

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.