fbpx

10 sfaturi pentru o viata sanatoasa

Exista multi factori care ameninta serios viata femeii. Boli ale inimii, cancer, infarct, boli cronice ale plamanului, toate pot fi evitate, tratate sau tinute sub control daca doriti sa faceti acest lucru.

Sfaturi pentru un stil de viata sanatos

1. Nu fumati! Fumatul este singura cauza care duce la deces si care poate fi prevenita. Daca fumati, riscul de a capata boli ale inimii si cancer creste surprinzator. Daca folositi anticonceptionale, riscurile fumatului sunt si mai mari. Fiti atente totusi si la fumatul pasiv. Expunerea constanta la fum de tigara la serviciu sau acasa creste riscurile.

2. Tineti colesterolul in frau. Nivelul ridicat al colesterolului este un factor major de risc pentru bolile inimii. Potrivit Asociatiei Americane a Cardiologilor, numai pentru faptul ca sunteti femeie, incepand de la varsta de 55 ani, nivelul colesterolului va fi mai mare decat al barbatilor. Incercati sa mentineti o dieta saraca in grasimi saturate. Nu ingerati o cantitate mai mare de 300 mg colesterol zilnic.

3. Supravegheati-va greutatea. Este o chestiune de sanatate, nu vanitate. Femeile prezinta un risc crescut de intensificare a presiunii sanguine daca au cu 9 kg sau mai mult peste greutatea recomandata. In plus, daca aveti prea multa grasime, in special in jurul taliei, riscul de a dezvolta o serie de probleme de sanatate, precum diabet, sau afectiuni ale inimii, este mai mare. Evitati supraalimentarea cu carbohidrati, dulciuri si alimente grase.

Citeste si:  Micul-dejun poate ajuta copilul sa dea un randament bun la scoala

4. Evitati excesul de grasimi saturate. Dietele bogate in grasimi au fost asociate cu riscul crescut de a face anumite forme de cancer. Studiile facute pe populatiile din tarile consumatoare de multe grasimi au aratat in mod constant cresterea ratei mortalitatii in privinta cancerului de san si colon. Recomandarile dieteticienilor sunt de scadere a cantitatii totale de grasimi la 30% din totalul caloriilor. Sursa majora de grasimi este untul sau margarina, uleiurile de gatit sau untul si uleiurile din salate, precum si grasimea din carne si produse lactate integrale. Daca trebuie sa folositi ulei, folositi ulei de masline. Evitati si grasimile trans.

5. Mancati legume. O dieta bogata in legume si fructe a fost asociata cu nivelul scazut de colesterol. Unele studii sugereaza de asemenea o anumita legatura intre ingerarea anumitor tipuri de legume si reducerea riscului de cancer. In loc sa pierdeti timpul intrebandu-va ce tip de legume sa mancati pentru a lupta impotriva unei anumite boli, axati-va pe a manca o varietate de produse proaspete. Legume cu frunze verzi, dovlecei, morcovi, broccoli, rosii, usturoi si ceapa. Toate sunt bune pentru voi. Fiti indraznete si alegeti un nou tip de legume de fiecare data cand mergeti la piata. Dieteticienii recomanda cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi.

Citeste si:  Stresul ar putea fi combatut cu o simpla pastila

6. Relaxati-va. Este important pentru corpul vostru sa se relaxeze. Puteti face asta in mai multe moduri. Meditatia, respiratul adanc, chiar cititul va pot relaxa. Sau puteti face o plimbare placuta si veti alunga si kilogramele odata cu stresul.

7. Faceti exercitii! Orice forma de exercitiu fizic va poate ajuta sa duceti o viata mai sanatoasa si mai productiva. Studii recente au aratat ca pana si schimbarile simple din rutina zilnica pot duce la beneficii de durata in privinta sanatatii. Daca nu v-ati hotarat inca sa transpirati la sala, incercati sa lasati masina in capatul cel mai indepartat al parcarii si sa mergeti pe jos restul distantei pana la birou sau magazin, folositi treptele in locul liftului, sau jucati-va cu copiii. Este important ca atunci cand vi se iveste o ocazie de a va misca, sa profitati de ea.

Citeste si:  Salonul de Bunatati se deschide intre 14 si 16 mai, pe Calea Victoriei

8. Faceti regulat testul Papanicolau. Se pot descoperi astfel modificarile colului uterin intr-o faza incipienta. Tratamentul poate astfel preveni dezvoltarea unui cancer invaziv.

9. Verificati-va tensiunea. De multe ori, verificarea tensiunii se face gratuit, in diferite locuri, chiar si la supermarket. Deoarece tensiunea mare nu este de obicei insotita de alte simptome, puteti avea tensiune mare fara sa stiti. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat creste riscul de afectiuni ale inimii, chiar de atac de cord. Vorbiti cu doctorul vostru despre pasii pe care ar trebui sa-i faceti pentru a va mentine tensiunea la un nivel normal.

10. Vorbiti cu doctorul vostru despre cancerul de san. Intrebati-va medicul cand ar trebui sa incepeti sa faceti mamografii regulate. Descoperirea din vreme este cea mai buna aparare impotriva cancerului de san.

4 Comentarii
  1. Nu trebuie sa asteptati sa impliniti 35-40 de ani sa va faceti testul Papanicolau. Eu l-am facut prima data la 27-28 de ani (la ceva timp dupa ce am nascut) si a iesit III! Dupa cativa ani de tratamente, la nici 30 de ani, m-am operat (conizatie)! Rezultatul biopsiei l-am primit de ziua mea si a fost cel mai frumos cadou! De la operatie si pana la primirea rezultatului a fost o luna de groaza! Nici nu vreau sa ma gandesc prin ce as fi putut trece daca biopsia iesea altfel! Multe femei asteapta sa aiba dureri pentru a merge la medic – atunci e prea tarziu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.