Dependenta de shopping

Dependenta de shopping este probabil cea mai cunoscuta dependenta sociala.
Suntem inconjurati de reclame care ne asigura ca daca vom cumpara, vom fi mai fericiti. Suntem incurajati de politicieni sa cheltuim pentru a spori economia tarii si cu totii vrem sa avem ceea ce au cei din jurul nostru. Consumerismul a devenito masura a averii noastre sociale.
Desi raspandit in intreaga lume, consumerismul a escaladat in ultimii ani extrem de mult.
Dependenta de shopping nu este sub nici o forma ceva nou. A fost recunoscuta undeva in trecutu in secolul al XIX-lea si a fost declarata o boala psihica la inceputul secolului al XX-lea.
Aproape toata lumea fac cumparaturi intr-o anumita masura, dar numai o parte din ei sufera de aceasta dependenta. Aceasta incepe de obicei la adolescenta si se incheie undeva la maturitate si apare adeseori cu alte probleme, precum anxietate, probleme de alimentatie, consumul de substante, tulburari de comportament, etc.

Citeste si:  Rochii de seara

Shopping normal vs. shopping dependent

Deci ce anume face diferenta dintre niste cumparaturi normale si o dependenta fata de cumparaturi? Asa cum se intampla cu toate cazurile de dependenta, shopping-ul devine principala modalitate a persoanei respective de a face fata stresului,ana in punctul in care incep sa faca cumparaturi in mod excesiv chiar si atunci cand este clar ca are un impact negativ asupra tuturor aspectelor vietii. La fel cum se intampla si cu alte dependente, finantele si relatiile sunt distruse, totusi cel care este dependent de shopping nu se poate opri sau nu isi pot calcula cheltuielile.

Citeste si:  Sfaturi garderoba femei

Controversa dependentei de shopping

La fel cum se intampla cu alte dependente, si aceasta a starnit controverse. Multi experti cred ca cheltuiala excesiva poate constitui o dependenta, crezand ca trebuie sa existe o substana psihoactiva care produce simptomele precum toleranta fizica.
Exista anumite caracteristici care arata faptul ca dependenta de shopping este asemanatoase cu alte dependente. La fel cum se intampla si cu alte dependente, cei care sunt dependenti de cumparaturi devin preocupati sa cheltuie si isi dedica timpul si banii acestei activitati.

Citeste si:  25 MUST have-uri ale iernii
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.