Twiggy – supermodelul anilor ’60

Twiggy, alias Leslie Hornby, este primul adevarat supermodel, aparut cu mult inainte de perioada in care Cindy, Claudia sau Naomi au incantat lumea. Fashion icon important in Londra anilor ’60, stilul ei unic este acum copiat de catre Sienna Miller si nu numai; lookul ei special apare acum in toate showurile de moda (Chanel, Dior), nu doar ca tendinte in machiaj sau coafura: parul scurt si ochii foarte mari, desenati in stilul ‘smokey’ cu nuante inchise de fard, gene lungi sau false, ruj mat in nuante naturale, nude, apropiate de culoarea pielii. Ulterior carierei scurte de fotomodel (patru ani), Twiggy a fost pe rand actrita de teatru si film, cantareata si gazda unui talk show.
Leslie Hornby a fost descoperita ca model la varsta de 15 ani, pe cand cantarea doar 41 de kilograme, si a fost numita ‘Twiggy’ datorita subtirimii. Aceasta faimoasa suplete, considerata de unii critici ai perioadei mai potrivita pentru radiografii decat pentru fotografia de moda sau descrisa ca ‘patru membre in cautarea unui corp’ de catre Newsweek Magazine, a ajuns in scurt timp la rangul de scop suprem ca silueta. Toata lumea parea sa-si fi dorit expres sa fie mai mult slaba, chiar anorexica, la fel ca Twiggy; acum s-a renuntat in mare masura la astfel de standarde exagerate pe podium si in afara lui.
Twiggy a fost fotografiata pentru Elle si Vogue la mijlocul anilor ’60 si din perspectiva unor ‘experti’ ca Diana Vreeland (Vogue) ea intruchipa forma corporala perfecta : ‘corp ingust, umeri intr-un patrat perfect, picioare lungi, bust mic’. Chiar ea afirma: ‘Am fost norocoasa sa fiu fotografiata de cei mai buni in domeniu. Am fost la locul potrivit, la momentul potrivit’. Twiggy a fost desemnata ‘Fata Anului’ si ‘Femeia Anului’ in 1966, pentru ca la la scurt timp sa paraseasca lumea modei pentru o alta cariera.
Twiggy si-a creat singura haine inca din adolescenta, iar modelele ei au avut succes instantaneu, inainte ca ea sa implineasca 19 ani. Rochia ‘Twiggy’ , ca element vestimentar simplu, este menita a se diferentia de designurile elaborate si complicate ale decadei anterioare, cum ar fi costumele deux-pieces sofisticate impuse de Chanel. Coafura simpla, machiajul care evidentia ochii mari si frumosi au fost copiate de milioane de femei numai in acesti 30 de ani de la aparitia imaginii de adolescenta blazata a la Twiggy, imagine care a revenit si la inceputul anilor ’90 datorita lui Kate Moss. Fusta sau rochia mini/micro in culori electrizante purtate cu dresuri in aceeasi gama de culori puternice care au fost impuse de Twiggy in 1966 reprezinta inca simboluri de libertate si tinerete, elemente regasite in colectiile de primavara-vara 2007.
Supermodelul anilor ’60 a reprezentat modelul de imagine al timpului ei, insa nu a fost doar o fata frumoasa si un corp perfect, ci si o personalitate marcanta a decadei. Personalitatea ei se remarca prim ambitie si fler in afaceri, Twiggy fiind un nume pregnant si semnificativ ca promotor in industria de imagine si stil. Ea si-a construit un mic imperiu comercial folosindu-si faima si flerul in moda si afaceri: linia de moda ‘Twiggy’ in anii ’70, apoi diverse obiecte de colectie toate purtind acelasi nume. Twiggy poate fi numita chiar o celebritate cameleon datorita numeroaselor activitati si a succesului in actorie si muzica, nu doar in industria de moda. Leslie Hornby, actualmente Lawson, este cunoscuta si pentru munca ei de caritate, deoarece activeaza pentru drepturile animalelor si cercetarea in domeniul cancerului. Stilul ‘Twiggy’ nu se va demoda niciodata pentru ca acesta este unul dintre numele cele mai cunoscute din industria modei, iar influenta personalitatii ei este inca foarte puternica, desi a parasit de mult bransa care a facut-o celebra.

Citeste si:  Noua colectie de toamna/iarna 2010/2011 La Femme

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.