
O data cu amintirea lui Yves Saint Laurent si a succesului sau inegalabil in anii ’70, este timpul sa vorbim despre un alt stil care revine pe catwalk si in strada: snob style. Snob inseamna fara pata, orice pui pe tine sa arate impecabil, nu neaparat conservator si plictisitor ca si croiala, cat mai degraba elegant, glamour si senzual, cu o tenta de rock’n’roll. Lookul snob apartine elitelor, sau acelor personaje care sunt o elita noua in secolul 21: starurile din muzica si film. Inspiratia vine de la outfiturile unor celebritati ca: Nicole Kidman, Jude Law, Sienna Miller, sau cu prestanta celor ca Robert Redford, Dustin Hoffman, si Michelle Pfeiffer, mereu stylish.
In cateva cuvinte stilul snob este cel minimalist, cu accent pe croiala impecabila, si pe diverse detalii mai putin obisnuite care scot tinuta in evidenta (daca mai avea nevoie de alta prezentare). La fel de snobbish este un outfit banal cu un singur element soc, de preferat sa fie de marca, usor de recunoscut. Factorul ‘cool’ vine din intreg, din modul in care poti sa compui o tinuta care sa spuna: „Eu sunt atat de bine imbracata pentru ca sunt mereu in lumina reflectoarelor!”. Si, dupa cum bine stii, reflectoarele pot evidentia fiecare defect mic sau ascuns al materialului, croielii sau culorilor.
Incepe cu adoptarea unei siluete lungi (musai tocuri sau platforma), drepte, voluptuoase, cu acentul pus asupra soldurilor si decolteului. Pentru a atinge acest look, materialele folosite vor trebui sa urmareasca conturul corpului, sa fie fine, insa cu volum: catifea, catifea reiata, tweed, matase, mohair, sifon, jerseu de matase, piele, piele intoarsa, si chiar lame.
Cauta-ti un palton sau o jacheta in stil uniforma, pe care ti l-am propus sub titlul de „androgin”, folosit de designeri pentru a pune emfaza pe conceptul de vestimentatie unisex – uniforma scolara sau militara. Camasa tip tunica, pe gat, cu decolteu acoperit de volanase, sau cu umerii supradimensionati (ceea ce se aplica si la o rochie liniara pana la genunchi, cu maneca trei sferturi) este un element care nu trebuie sa iti lipseasca din garderoba. Poate fi combinata atat cu pantalonul XXL, cat si cu fusta creion al carei tiv se opreste la o palma sub genunchi.
Imprimeurile folosite de Balenciaga pentru rochii sunt deja folosite de staruri pe covorul rosu, sau la evenimente caritabile, si evident copiate in strada: multicolor abstract, putin etno pe alocuri, combinate cu o jacheta foarte cambrata sau, dimpotriva, fara talie, masculina ca si croiala. Jacheta propusa in anii ’70 ca completare a fustei bie din tweed a fost cea din stofa de lana ecosez, larga si de lungime medie , fara rever, inchisa doar cu un fermoar. Aceasta a fost numita jacheta muncitoreasca pentru ca originile ei sunt in clasa muncitoare din SUA.
Mininalismul este alt trend din care puteti alege idei pentru a compune un outfit snobbish: liniile simple, supradimensionarea umerilor, opusul taliei cambrate: o linie dreapta a rochiei sau fusta in A pana la genunchi. Inspira-te din Jil Sander sau Ann Demeulemeester si, fara a folosi imprimeurile , transforma-ti tinuta minimalista intr-una imposibil de trecut cu vederea prin nuante de galben mustar, purpurie (Lanvin) sau rosu inchis.
In trend se incadreaza culorile calde, profunde , de toamna: verde inchis, bej sau maron, bleumarin, albastru cerneala, rosu aprins,, plus accentele metalizate care amintesc de rock-ul anilor 1970. Toate acestea se completeaza cu imprimeurile grafice sixties, cu material in relief ce apare pe un gri argila, dungi verticale foarte sofisticate, floral discret, si carouri mari in combinatii de culori very English: rosu-negru, verde-gri tweed.
Tricotajele pretioase din angora, mohair, blanurile false sau adevarate, din astrahan violet, gri, totul te va duce in atmosfera lumii populate de artisti : boem pe alocuri, insa cu precadere elitist.
Accesoriile cuprind: coliere mari, opulente, cravata, pantofi cu spatele deschis si toc inalt sau patforma, cizme din piele lacuita, butoni la manseta, esarfe tricotate sau crosetate, manusi din dantela sau din piele.
Inspira-te din galeriile precedente: stilul adrogin, retro glamour (croiala jacheta si rochia simpla din materiale pretioase), si tricotaje: casmir, lana etc.
Click aici pentru galerie foto Lookul Androgin
Click aici pentru galerie foto Tricotajele la purtare
Click aici pentru galerie foto Retro Glamour
intrebarea mea este, de ce ar trebui sa copiem un astfel de look?? cand putem sa gasim propria exprimare prin haine fara exemple cu nasul pe sus!