fbpx

Poseta – casa noastra departe de casa

Casa noastra departe de casa este poseta. Pentru o femeie poseta reprezinta un accesoriu esential, daca nu chiar nelipsit pentru completarea unei tinute. Poseta poate spune multe despre tine, nu doar prin exteriorul ei ci, mai mult, prin ceea ce contine si anume indicii cu privire la stilul tau de viata, personalitatea si gusturile tale. De ce crezi ca barbatii isi doresc uneori sa traga putin cu ochiul inauntrul posetei tale ? Pentru ca acolo gasesc multe informatii valoroase despre tine.

Dupa cum stim, istoria are tendinta sa se repete, si acum vorbesc despre istoria modei. M-am gandit ca este interesanta o incursiune in evolutia posetei de mana in decursul decadelor care ne-au marcat cat de cat prezentul. Pentru inceput trebuie spus ca acest accesoriu a devenit abia tarziu in secolul XVII accesibil oamenilor de rand, pana atunci fiind apanajul doamnelor cu un anumit statut social inalt. Abia dupa cel de-al doilea razboi mondial femeile au avut posibilitatea de a-si exprima o mai mare independenta, iar poseta a devenit un accesoriu indispensabil in tinuta de zi sau de seara, datorita nevoii de a avea la indemana bani, produse de machiaj si alte mici obiecte fara de care pur si simplu nu puteau parasi casa. In anii ’20, poseta avea un design geometric in stilul plic si se prefera pielea maro, dar si modele florale sau aplicatii multicolore. Anii 1930 au fost clar marcati de starurile de film si influenta stilului lor si se observa faptul ca fiecare tinuta de seara sau zi trebuia sa fie completata perfect de poseta aleasa. Acum apar mai multe tipuri de materiale folosite si forma dreptunghiulara, plata alaturi de anumite accente metalice.

Citeste si:  Cum sa te imbraci pentru vremea rece

Anii ’40 au reprezentat o perioada plina de noi descoperiri si experimente continue pentru a elabora cat mai mult designul posetei de mana. Italia a revenit in forta in industrie in anii ’50 impunand distinct pielea ca material fin, dar rezistent, etern elegant. Acum poseta devine mai mare, mai practica iar moda accepta si culori noi.

Citeste si:  Organizeaza-ti viata

Se poate spune ca Pedro Almodovar a abuzat in filmele sale de modelul impus in anii 1960, poseta Chanel din piele, care este purtata pe umar printr-un sirag lucios metalic. Aceasta nu se va demoda niciodata, a ramas in istoria modei ca cel mai de succes model de poseta de umar. In continuarea decadei au aparut designurile florale sugerate de succesul ‘culturii’ hippie si chiar influente orientale. Urmatoarea decada prezinta o poseta de umar pentru care se foloseste stilul batik, amestecul de texturi, pielea intoarsa cu tinte. La sfarsitul anilor ’70 castiga popularitate posetele plic mai voluminoase si revine poseta cu design floral impodobita frumos cu bijuterii.

Decada disco a introdus posete cu straluciri metalice, auriu si argintiu excesiv uneori, iar anii ’90 combina inedit foarte multe texturi, de la piele si piele intoarsa pana la denim si tricotaje, fara a uita de poseta de seara din metal sau chiar materiale naturale cum ar fi ratan sau nabuc. Luand in considerare ca traim in anii 2000, aici suntem deja experte in ce a parut ca noutate, in acelasi timp revenindu-se de cele mai multe ori la elemente deja consacrate.

Poseta s-a transformat in timp din simplu spatiu de depozitare a obiectelor personale intr-un accesoriu de moda si, mai important, inca o arma pentru un arsenal de seductie. Este important sa invatam sa apreciem si povestea pe care o spune un astfel de accesoriu prin istorie si frumusete a designului !

6 Comentarii
  1. se intampla totusi uneori chiar sa nu am ce pune in poseta. de exemplu la jogging. si tot imi iau un rucsacel ceva si strecor in el inutilitati. pur si simplu nu pot sa ies din casa fara poseta, de orice forma. parca n-am ce face cu mainile.

  2. poseta este pentru mine un fel de safety net, ca si pentru tine betty. nu pot iesi din casa fara; decat la clubbing, unde mai mult ma incomodeaza. dar si atunci de obicei aleg o poseta purtata pe o parte, nu pe umar. am vreo 20 de posete si genti, toate marimile si culorile. imi plac foarte mutl cele plic, care acum sunt foarte trendy !!

  3. pentru mine este o necesitate – si bine, admit ca nu poti imbraca o anumita tinuta fara poseta… dar eu incerc sa scap de ea de cate ori pot. imi cumpar jachete cu multe buzunare ca sa imi pot baga in ele mobilul si alte mcici lucruri neaparat necesare. ma simt foarte libera cand nu am o poseta de carat dupa mine

  4. Nici eu nu pot iesi din casa fara ea. Chiar daca ies doar sa-mi cumpar tigari. Si nu suport sa simt ca am ceva prin buzunare. E adevarat, le prefer pe cele practice, usor de purtat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.