Katharine Hepburn – eterna nonconformista

„Daca mereu faci ceea ce te intereseaza pe tine, cel putin o persoana este multumita!”. Aceasta a fost Katharine Hepburn, o eterna nonconformista, cu incapatanarea unui barbat, si dulcea tandrete a unei femei adevarate.

Katharine Houghton Hepburn a crescut in Hartford Connecticut, cu activitati nu tocmai feminine: sporturi ca tenis, inot, calarie etc. si in acelasi timp o educatie demna de o tanara fata in burghezia americana a acelor vremuri – 1920. La varsta adolescentei a fost una din figurile importante in patinajul artistic in New York. Conditia fizica mentinuta pana aproape de 80 de ani a jutat-o sa isi formeze o imagine de actrita excentrica, poate si datorita felului in care isi facea singura cascadoriile in filme ca Bringing up baby din 1938.

Imaginea sa pe ecran a fost mereu plina de forta, spirituala si inexplicabil de frumoasa, ceva considerat pana atunci de neimaginat in cinematografia americana – personaje cu imagine diferita si, mai ales, cu trasaturi de caracter la fel de puternic conturate ca in cazul personajelor masculine. Cuplurile Hepburn – Cary Grant, Spencer Tracy au facut legenda, in mare parte datorita regizorului George Cukor.

Citeste si:  Noua linie La Chatterie, Gold Label

Insa parteneriatul cu Spencer Tracy a durat mai mult decat filmele turnate impreuna – s-a transformat intr-un parteneriat bazat pe dragoste neconditionata. Katharine nu s-a casatorit niciodata, acceptand pozitia de amanta a lui Tracy, catolic convins, ce a refuzat sa se desparta de sotia pe care nu o mai iubea. Marea doamna a stat la capataiul acestui om pana la sfarsitul vietii sale, insa a suportat aceasta pierdere cu demnitate, lasand locul cuvenit sotiei de drept la inmormantarea lui Spencer Tracy. Filme ca Adam’s Ribb, sau Guess who’s coming to dinner si Pat and Mike,doar cateva din cele noua turnate impreuna, exemplifica scanteia ce a existat intre cei doi actori pe platoul de filmare si in afara acestuia. Seducatorul cuplu era cu atat mai atragator publicului cu cat dialogurile lor din scenariu erau mai pline de scantei.

Citeste si:  Trend report - kaki pentru primavara

Katharine Hepburn a insemnat introducerea personajelor feminine cu personalitate puternica, sofisticate, incantatoare prin amestecul sublim de forta si fragilitate. Adica personaje ceva mai apropiate de fatetele femeii reale. Katharine a fost un fashion icon inainte de a deveni actrita faimoasa, datorita felului special de a folosi vestimentatia masculina. Acest stil a ajutat-o sa se simta libera in miscari, si a continuat sa fie femeia activa, neincorsetata – fizic sau intelectual – de rigorile timpului in care a trait. Pantalonul barbatesc, cu pliuri, si talie inalta lejera a aparut deodata ca must have pentru fiecare femeie, si in acelasi timp costumul de safari (African Queen), costumul de calarie (si iata originile jodhpurilor pe marele ecran) sau blazerul rezervat pana atunci personajelor masculine. Katharine a deschis drumul pentru intregi generatii de femei pentru care rolul de sotie sau fiica frumoasa n-a mai fost de ajuns. Pentru femeia de cariera, sportiva, intelectuala etc.

Citeste si:  "Not cool" by Adrian Oianu

Katharine Hepburn a murit in anul 2003, insa stilul ei inedit si amintirea nonconformismului ei continua sa traiasca. Am ales sa iti spunem povestea ei tocmai pentru ca stilul androgin ii este caracteristic, si mai ales pentru a demonstra inca o data (daca mai este nevoie) calitatile acestuia: eliberator, rafinat si seducator! Incearca si ai sa vezi!

Photo by www.geocities.com


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.