Helen Mirren … Dame Helen Mirren

Helen Mirren a ajuns la apogeul carierei sale abia la 40 de ani, cand a devenit faimoasa dupa prestatiile minunate in „Gosford Park” (2001) „Calendar Girls” (2003) si apoi „The Queen” (2006). A fost nominalizata la premiile Oscar, Emmy si Golden Globe si este cunoscuta pentru faptul ca poate juca in absolute orice gen de film. Helen Mirren a primit premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Film de la Venetia, insa suntem siguri ca acesta nu va fi ultima incununare publica a talentului ei.

Prin intermediul unei filmografii care contine peste 100 de titluri Helen Mirren a dovedit nu doar in Marea Britanie ca este o actrita de mare clasa si rafinament; desi munceste pe scena de teatru si in fata camerei de filmat de peste trei decade abia in ultimii ani a primit recunoasterea pe care o merita. Numele ei real este Ilyena Vasilievna Mironov si provine pe linia tatalui dintr-o familie de refugiati rusi, tatal schimband numele intregii familii in Mirren undeva in anii 1950. Dupa cum ea singura marturiseste, si-a descoperit inclinatia spre arta dramatica la varsta de 6 ani si ulterior a preferat sa depuna eforturi spre o cariera in teatru si film. De asemenea marturiseste ca nu are nici o placere sa lucreze la Hollywood, unde actorii si actritele sunt vazute ca simple bunuri comerciale si nu drept artisti foarte talentati. Alegerile facute de Helen in film au fost dictate mai degraba de valoarea scenariului si a rolului in sine decat de gandul la o remuneratii solide.

Citeste si:  Profil de designer - Catalin Botezatu

Helen este de multe ori descrisa de cunoscuti ca fiind o persoana mult mai sincera decat ar permite regulile bunelor maniere si de un sarcasm incantator. In descrierea propriei personalitati foloseste termenul „lasitate burgheza” pe care o poate identifica in toti britanicii si impotriva careia a luptat mereu. Pentru cei apropiati este evident faptul ca inteligenta si simtul sau artistic o fac sa nu tolereze foarte usor oamenii lipsiti de demnitate si indrazneala.

Citeste si:  Profil de designer - Roberto Cavalli

La Helen Mirren nu putem decat sa admiram frumusetea din tinerete si modul in care ea a ales sa isi pastreze trasaturile naturale pana la aceasta varsta, in ciuda atractiei chirurgiei plastice. A fost o femeie blonda superba in tinerete iar acum, la mijlocul vietii este o femeie rafinata care foloseste atuurile aduse de experienta pentru a isi recunoaste cu curaj varsta. Chiar si la 40 de ani, ea arata foarte bine si acest lucru se datoreaza stilului personal caracterizat prin clasa si simplitate. Helen Mirren are o abilitate demna de apreciat de a purta cu naturalete de fiecare data tinuta mai mult decat potrivita pentru un anumit eveniment. Spre deosebire de anumite starlete trecute de prima tinerete care afiseaza tinute care nu le flateaza considerand varsta lor, Helen a devenit ceva mai conservatoare in vestimentatie cu trecerea anilor. Rochiile ei pastreaza o linie eleganta si este de admirat faptul ca nu se sfieste sa aleaga culori puternice care sa ii scoata in evidenta personalitatea puternica.

Citeste si:  Night Glow by Eugenia Enciu

Helen Mirren a fost o data un adevarat sex simbol in cinematografia britanica, acest statut este poate chiar inca valabil daca ne gandim ca este fericita in casnicia cu regizorul Taylor Hackford de 20 de ani. Insa dupa trei decenii de cariera a reusit un rol extraordinar ca regina Elisabeta a doua in ultimul film din 2006, prestatie pentru care a primit o nominalizare la Oscar. Helen Mirren este una din prezentele cu talent de necontestat in cinematografia mondiala.

Photo : www.ziaruldeiasi.ro


3 Comentarii
  1. da chiar nu e urata, mie mi se pare o englezoaica tipica, ceva mai stearsa ca trasaturi, insa foarte stilata.. o adevarata lady !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.