fbpx

Costumul romanesc la Carnavalul de la Venetia

Renumitul Carnaval de la Venetia si-a deschis portile anul acesta pe data de 6 februarie, sub genericul de Sensation: 6 sense for 6 sestieri , si ii asteapta pe toti cei care vor sa “evadeze in trecut” pana pe data de 16 a acestei luni. Masti reprezentand personaje din Commedia dell’Arte, masti colorate, pline de stralucire si cu pene, costume de epoca, muzica, toate acestea transpuse intr-o atmosfera de sarbatoare, au invadat romanticul oras italian scaldat de ape.

Povestea istorica a Carnavalului de la Venetia incepe din 1162, dar primul document scris dateaza din 1268, cand este mentionata folosirea mastilor, a costumelor de parada si de bal confectionate manual. In secolul al XVIII-lea, a luat o mare amploare fiind cunoscut drept locul de intalnire al “cremei societatii” din toata Europa. In jurul anilor 1930, Mussolini a interzis desfasurarea carnavalului, insa incepand cu 1979, la intitiativa unui grup de venetieni si iubitori ai orasului, reinvie traditia, continuand organizarea anuala a acestui eveniment pana in zilele noastre.

Citeste si:  3 lucruri pe care nu credeai ca le poti purta

Mastile clasice poarta denumiri precum: Bauta , Moretta sau Gnaga.

Bauta este o masca de culoare alba, destinata ambelor sexe, care se asorteaza de regula cu o pelerina (tabarro) si tricorn. Tabarro reprezinta acea pelerina de culoare neagra, cu gluga si mantie larga, simpla ca tip de croiala, confectionata de regula din lana. In functie de eveniment, lungimea mantiei si culoarea acesteia difera. Acest tip de masca era folosita in mod obligatoriu de femeile casatorite atunci cand mergeau la teatru, modelul fiind interzis tinerelor aflate la varsta maritisului. In prezent, albul este inlocuit cu o paleta larga de culori mate sau metalizate si presarate cu bijuterii.

Moretta reprezinta un model de masca destinata numai doamnelor, folosita cu scopul de a intriga, de a accentua misterul. Moretta este de culoare neagra, fiind un model mai greu de purtat, singurul punct de sustinere fiind tinut cu dintii de purtatoare. Posesoarea mastii este pusa in dificultate atunci cand trebuie sa vorbeasca, lucru nu tocmi intamplator, fapt ce poate seduce mai mult barbatii.

Citeste si:  Culorile toamnei

Gnaga, masca destinata travestitilor, este un model care acoperea in intregime nasul si ochii. Acest tip de masca exagereaza trasaturile fizionomice, le ridiculizeaza, fiind folosita in trecut de catre tinerii din Venetia cu rolul de amuzament, dar si ca forma specifica a homosexualilor de a se deghiza in femei.

Mastiile au ascuns de-a lungul timpului identitatea, au permis infidelitatea, si amestecul claselor sociale, motiv pentru care Biserica Catolica a incercat sa impiedice desfasurarea evenimentului. Costumul de carnaval era odinioara facut manual si reprezenta adevarate opere de arta, in prezent fiind realizat industrial.

In acest an, romanii se pot mandri cu desfasurarea in prima zi a Carnavalului de la Venetia a vernisajului unei expozitii de costume si obiecte de epoca intitulata RETROmania, Elegante romanesti 1850-1947, gazduita de Muzeul Palatului Mocenigo – Centrul de Cercetare pentru Istoria Tesaturilor si Costumului din Venetia.

Citeste si:  Epoca Jazz-ului

foto

Evenimetul este organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in colaborare cu Fundatia Muzeelor Civice din Venetia si gazduit de Muzeul Palatului Mocenigo cu sprijinul Institutului Cultural Roman, expozitia fiind deschisa publicului pana pe data de 7 martie 2010.

Exponatele fac parte din colectia personala de costume si obiecte a doamnei Adina Nanu, intitulata Retro si cuprinde tinute autentice si inedite, culte si populare, din secolul al XIX-lea si al XX-lea, din diferite colturi ale tarii, precum si obiecte care au apartinut unor rude sau prieteni de familie, printre care s-au enumerat personalitati precum: Vasile Alecsandri, Sabin Popp sau Ligia Macovei.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.